Ученик дари косата си за перука на онкоболен

1

Гимназист от Велинград дари коса с внушителната дължина от 48 см за онкоболни.

18-годишният Йоан Каръков в продължение на 3 години полагал специални грижи за косата си, за да може тя да е не просто дълга, но и с достатъчно качества за изработване на перука.

Младежът е възпитаник на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“. От години се занимава с обществени дейности – организира или помага в провеждането на благотворителни събития, председател е на Ученическия съвет, изнася уроци пред връстници срещу тормоза в училище и наркотиците. Вярва, че българите са добри поначало, понякога само е нужно някой да им подскаже как да правят добро, споделя Дарик.

Историята на благородния жест започва с доза момчешка суета, продължава с неприятни подмятания от хора със закостеняло мислене за „женската“ прическа, но в крайна сметка завършва с успешен финал, вдъхновил и последователи на добрия пример.

Йоан решава да си пусне дълга коса под влияние на западна мода и за да е по-различен. Когато след 4 месеца започва да я връзва, му минава през ум, че тя не бива да отиде на боклука - може да бъде полезна на човек с раково заболяване. И решава, че точно това ще направи.

За негово разочарование, новата му визия се приема зле, някои дори го засипват с подигравки. Той обаче устоява на атаките. На всички категорично отговаря, че първо, не е длъжен да бъде като другите, а по-важното – поставил си е благородна цел и ще я изпълни.

Междувременно младежът се съветва с фризьора си Иван Шейнов и получава напътствия как да поддържа косата си, така че да е годна за направа на перука. Дотогава Йоан дори не знаел за съществуването на специални шампоани, балсами и маски.

Две са най-радващите неща в случилото се, казва Каръков. Едното е удовлетворението от сторената добрина. Другото – че веднага щом се разчува за нея, той започва да получава запитвания от други хора как могат да дарят косата си. Засега са основно момичета, но във Велинград вече не са рядкост и младежите с дълги прически. Йоан се надява и те да бъдат дадени в помощ на онкоболни.

Самият той посвещава благородната си постъпка на предстоящия си абитуриентски бал – така както други хора по свои важни поводи правят нещо значимо.

Това не е първото добро дело на младия велинградчанин. Неведнъж е помагал при организирането на концерти, включително национални, в помощ на децата на загинали полицаи. Изнася пред съученици лекции и презентации срещу тормоза в училище и наркотиците. Прави това повече от три години. Вече има и последователи от прогимназията – Страхил Гогов, Роберта Симеонова, Дарина Мишева, Ивайла Даскалова. Каръков се надява по-малките да продължат мисията след него. Резултатите от нея до момента са обнадеждаващи – анкета показва, че две години поред има спад на тормозените деца в училище, на третата нивата се запазват.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари