Ученическите униформи "гълтат" сериозни суми

0
Поне 100 лева струва комплектът дрехи от ученическата униформа и в Русе
Поне 100 лева струва комплектът дрехи от ученическата униформа и в Русе

Поне 100 лева струва комплектът дрехи от ученическата униформа в Русе

Родители броят над 100 лева за униформа на ученици в школа у нас, където носенето им е задължително. Това показа проучване наTelegraph.bg в училища в няколко града в страната. Има обаче и изключения, където само суитчерът, който е задължително с логото на съответното учебно заведение, струва 60 - 70 лева за брой. 

"Не бива да забравяме, че това са детски униформи, които много бързо се цапат и не трябва да се увличаме по никакъв начин със залитане към много скъпи официални униформи", коментира Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България (СРСНПБ) и директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”.

"В много европейски училища е въпрос на чест да има такива униформи и да се носи с гордост логото", посочи Стаматов. "У нас униформите се възприемат като нещо от миналото, като уеднаквяване. Може би известно време ще бъде така, но по този начин учениците предпазват дрехите, които са под униформата, а и не показват различен социален статус, когато са с еднакви и сравнително нескъпи униформи."

Изборът на елементи на униформата на училищата става при определена процедура. Внася се предложение от училищното настоятелство пред педагогическия съвет и той от своя страна взема решение. Според специалисти, които се занимават с този вид бизнес, цената на ученическите униформи може да се покачва в зависимост от това дали са със специално разработен за целта дизайн. Повишаване на цената може да се получи от материята на различните елементи, както и дори от това дали емблемата на учебното заведение се щампова или се бродира.

Как е в Русе

Средно около 100 лева струва комплектът дрехи от ученическата униформа в Русе, показа репортерска проверка. Родителите обаче купуват поне още един кат одежди, така че сумата се удвоява. В Английската гимназия „Гео Милев“ например униформата се състои от черен панталон, бяла риза с райе бордо, пуловер и суитчър в бордо с логото на училището и вратовръзка, също в бордо. За топлите месеци има униформени блузи с къс ръкав.

Материите не винаги са най-добрите и често униформените елементи се късат и износват бързо. Налага се през учебната година родителите допълнително да купуват и подменят тениски, суитчери или ризи. За часовете по физическа култура в някои от русенските училища се изисква децата да имат бяла тениска и тъмно долнище на анцуг, така че това също е допълнително перо към родителския бюджет.  

Дрехите се изработват от шивашки фирми в Русе и по всяко време на годината могат да бъдат поръчани отделни части от униформата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    9
    RB
    За другите градове не знам, но в Русе е отвратително... Ученическите униформите са с цена като на маркови дрехи, качеството на платовете е ужасно, емблемата се напуква, протрива, лющи при пране...А фирмата, която ги изработва..... Думи нямам. Правиш си поръчката юли и си получаваш униформите октомври... И това е всяка година!
  • 5
    8
    Родител на дете с униформа
    Последното изречение от статията едва ли важи за всички фирми. Във фирмата, от която ние си поръчваме униформите още преди нацчалото на учебната година едва ли не ни извиват ръцете да си предвидим всички непредвидени ситуации за година напред, защото ако отидем за нещо по време на учебната година, не гарантират, че ще има наличност нито на артикула, нито на точния размер.
  • 1
    7
    221
    "Роденият беден си умира прост." -Стара римска максима
  • 12
    6
    daskal
    Цените са високи. Трябва да са поне наполовина. Това са големи поръчки с осигурено плащане, а не конфекция, която залежава по магазините в очакване на клиенти. Изобщо, в българското училище пада голямо плащане!
  • -5
    5
    Калоян
    До 3.Съгласен съм, че има на по ниски цени в магазините. Но Вие помислете, каква себестойноста на артикул произведен в десетки хиляди бройки за магазините, и колко струва производството в стотици бройки
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари