Учени: Тоалетната хартия е опасна за човешкото здраве

1
Тоалетната хартия съдържа изкуствени химикали, които могат да причинят рак, усложнения по време на бременност, чернодробни заболявания
Тоалетната хартия съдържа изкуствени химикали, които могат да причинят рак, усложнения по време на бременност, чернодробни заболявания

Тоалетната хартия съдържа изкуствени химикали, които могат да причинят рак, усложнения по време на бременност, чернодробни заболявания

Оказва се, че тоалетната хартия е опасна за човешкото здраве, тъй като съдържа PFAS* - полифлуорирани химикали и перфлуорирани съединения, които са изцяло изкуствени химикали, които не се срещат в естествена среда, известни още като "вечни химикали".

Според The ​​Guardian, учени от университета на Флорида са стигнали до това заключение, след като са изследвали 21 марки хартия, съобщава Здравето.

Според изследователите тези съединения са токсични и практически не се разлагат. Пояснява се, че тези вещества могат да попаднат в утайката в пречиствателните станции за отпадни води, която се разпръсква върху обработваема земя като тор или се излива в естествени водоеми.

Тези химикали се използват за различни домакински приложения, включително за създаване на продукти, устойчиви на вода, петна и топлина. Те се използват и за боядисване на дрехи, козметика и дори за създаване на съдове за кухнята.

Перфлуорираните химикали могат да причинят рак, фетални усложнения по време на бременност, чернодробни заболявания и др.

*Състоящата се от повече от 4700 химикала групата на перфлуорираните и полифлуорираните алкилни вещества (PFAS) включва широко използвани изкуствени химикали, които се натрупват с времето в човешкия организъм и в околната среда. Тези вещества са известни като „вечни химикали“, защото са изключително устойчиви в околната среда и в човешкия организъм. Те могат да причинят здравни проблеми като увреждания на черния дроб, заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване, репродуктивни проблеми и рак.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    До Станко
    Недей така бе, тъкмо ватниците откриха тоалетните чинии, даже ги демонтираха от Украйна да ги носят в блатата. Стига бе, точно навлизат в ХХ век
  • -1
    1
    Sтанко
    Ами правете като в ТероруZZия, там у външния кенеф се бършат с пръстче и после пишат по стените на кенефа "Слава Путлер"!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари