Учени: Ранното побеляване на косата издава някои заболявания

1
Преждевременното побеляване на косата може да е сигнал за здравословен проблем
Преждевременното побеляване на косата може да е сигнал за здравословен проблем

Преждевременното побеляване на косата може да е сигнал за здравословен проблем

Преждевременната поява на бяла коса е тревожен симптом. Този процес е напълно нормален при напредването на възрастта, ако косата започне да посивява преждевременно, това може да се дължи на определен здравословен проблем, съобщава Actualno.com.

Заболявания, които водят до преждевременно побеляване на косата

Британски учени считат, че пигментните клетки започват да умират с възрастта, пише изданието Експрес. В резултат на това растящата коса съдържа по-малко пигмент и става по-непрозрачна. Понякога обаче този процес може да започне преждевременно. В случая ранното побеляване на косата издава сериозен проблем.

- Липсата на витамин В12 причинява преждевременно побеляване на косата. Приемането на добавки и храни с този витамин може да помогне за предотвратяване на това. Това хранително вещество се съдържа в месото, рибата, яйцата и млякото, които са от съществено значение за растежа на косата.

- Неврофиброматозата също причинява побеляване на косата. При това заболяване се появяват тумори в близост до нервите. Това заболяване се причинява от генетични мутации в определени гени и най-често се унаследява от родителите, понякога започвайки в ранна детска възраст. За съжаление, към момента няма лечение или профилактика на това заболяване.

- Заболяване на щитовидната жлеза е друга възможна причина за ранно побеляване на косата. Това се дължи на липса или на излишък от хормони. Щитовидната жлеза е отговорна за метаболизма в тялото, но също така влияе върху производството на меланин, който оцветява косата.

- Алопеция ареата е автоимунно заболяване, характеризиращо се с атака на тялото, което води до побеляване на косата и загуба на голямо количество косми. То засяга както мъжете, така и жените.

Важно: Този материал е само за информативни цели и не е заместител на медицински съвет, както и на балансираното хранене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари