Учени произвеждат биодизел от фасове от цигари

0
Литовски учени представиха гениален метод за преработване на отпадъци от цигари
Литовски учени представиха гениален метод за преработване на отпадъци от цигари

Литовски учени представиха гениален метод за преработване на отпадъци от цигари

Литовски учени представиха гениален метод за преработване на отпадъци от цигари за производство на биодизел, с което се стремят към устойчиво производство на гориво. Този ход може значително да намали производствените разходи и въздействието върху околната среда.

На фона на нарастващата загриженост за околната среда и търсенето на по-чисти алтернативи на изкопаемите горива, биодизелът се очертава като обещаващо решение. Получен от растителни масла или животински мазнини, той се отличава с биоразградимост, като се разгражда до четири пъти по-бързо от бензина и представлява нетоксична алтернатива.

Въпреки това високата цена на производството на биодизел и потенциалното замърсяване от източниците на биомаса възпрепятстват широката му употреба. За да се справят с тези предизвикателства, изследователи от Технологичния университет в Каунас (KTU) и Литовския енергиен институт (LEI) са намерили ново решение, като са включили в производствения процес страничен продукт от рециклирането на цигарени отпадъци.

„Триацетинът – ключово съединение, използвано в производството на биодизел, се съдържа в изобилие в цигарените филтри.“

Учените успешно извличат ценните компоненти от цигарените отпадъци чрез серия от експерименти, използващи пиролиза – процес на термично разлагане. Процесът, проведен при различни температури води до получаване на масло, въглен и газ от отпадъците, като маслото е особено богато на триацетин, пише KALDATA.

Този иновативен подход е насочен към въздействието на цигарените отпадъци върху околната среда и използва техните компоненти за практически приложения. Порестите въглени, обогатени с калций имат потенциал за използване като торове, за пречистване на отпадъчни води и за съхранение на енергия. Същевременно извлеченият газ може да бъде източник на енергия, допринасяйки за устойчиво производство на енергия.

Един от най-значимите пробиви се състои в маслото, извлечено от цигарени отпадъци, богати на триацетин. Това масло може да бъде включено като добавка в производството на биодизел, като потенциално намали производствените разходи и повиши ефективността.

При над 6,5 трилиона цигари, купувани годишно в света, зашеметяващият обем на цигарените отпадъци представлява едновременно предизвикателство и възможност. Иновативният подход на екипа предоставя решение за повторното използване на тези отпадъци и демонстрира потенциала за мащабно прилагане в системите за управление на отпадъците.

Макар, че понастоящем изследователите се фокусират върху интегрирането на този пробив в системите за кръгова икономика, те предвиждат обещаващи възможности за по-нататъшно използване на цигарените отпадъци. Като използват пиролизната обработка, те предвиждат цялостна стратегия, включваща събиране на отпадъци, инфраструктура за рециклиране и трансформиращ подход за промяна на предназначението на отпадъците.

Изследването бележи значителна крачка в устойчивото производство на горива, като предлага новаторско решение за справяне с екологичните проблеми, като същевременно изследва нови възможности за управление на отпадъците. Екипът остава ангажиран с проучването на допълнителни възможности за оползотворяване на отпадъци от цигари, проправяйки пътя към едно по-устойчиво бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    БОЦко
    И по колко ще ни плащат, за да си събираме фасовете?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари