Учени от 10 държави изнасят доклади в Русенския университет

0
Годишната научна конференция на Русенския университет тази година е с тема "Индустрия 4.0. Бизнес среда. Качество на живот"
Годишната научна конференция на Русенския университет тази година е с тема "Индустрия 4.0. Бизнес среда. Качество на живот"

Повече от 400 доклада ще бъдат изнесени на Годишната научна конференция на Русенския университет и на Съюза на учените-Русе, която бе открита днес.

Това съобщиха от висшето училище. Форумът събира участници от 10 държави, които ще споделят своите научни интереси в 28 секции. Тази година темата е "Индустрия 4.0. Бизнес среда. Качество на живот".

Съпредседателите на тазгодишното издание проф. д-р Велизара Пенчева - ректор на Русенския университет, и чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев - председател на Съюза на учените в Русе, отправиха своите приветствия към аудиторията в залата, а еврокомисарят с ресор "Цифрова икономика и общество" Мария Габриел се включи с видеообръщение.

"Четвъртата стъпка в индустриалната революция повдига въпроси за ролята на изкуствения интелект в съвремието и бъдещето ни", каза в словото си ректорът и добави, че през дните на конференцията Русенският университет става място за научни дебати върху новите реалности за следващите десетилетия на 21 век. Според проф. Белоев в 56-та годишна конференция ще се срещнат хора, които споделяйки своя опит и знания ще дадат своя научен принос в Индустрия 4.0. 

В своето виртуално представяне еврокомисарят Мария Габриел постави акцент върху същността на новата технологична революция, чийто резултат неминуемо ще доведе до преобразяване на човечеството. Тя приветства разработването на стратегия от страна на Русенския университет за адаптиране на учебното съдържание към дигиталното поколение.

Три пленарни доклада - на проф. д-р Румяна Ценкова от Университета в Кобе,Япония, на д-р Иван Минев от Техническия университет в Дрезден, Германия, и на Ливиу Попеску от изследователския център "Renault Technologie Roumanie", предизвикаха аудиторията да помисли върху детайли от бъдещето, което предстои. Проф. Ценкова говори за новата наука аквафотомика като индустриално направление, д-р Минев показа терапевтичните приложения на биоелектронните импланти, а Ливиу Попеску разказа за системния инженеринг в автомобилостроенето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари