Учени алармираха, че идващи урагани ще потопят Ню Йорк!

0
Някога опустошителните урагани се редували през 500 г., но сега са на всеки 25 г.
Някога опустошителните урагани се редували през 500 г., но сега са на всеки 25 г.

Глобалното затопляне и повишеното равнище на морето увеличават шансовете за потопяване на крайбрежието в околностите на Ню Йорк и Ню Джърси – големите наводнения тук стават вече на всеки 25 години, а не на 500 години, както по-рано.

Учените, установили това, са публикували резултатите от изследването си в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.Бенджамин Хортън от Рутгерския университет в Ню Браунсуик и неговите колеги дошли до този извод при изучаване на как се е променяло равнището на морето през последните две хилядолетия в околностите на Ню Йорк и Ню Джърси, след което сравнили показанията с колебанията в степента на ураганната активност в Атлантика през последните 1000 години, пише БЛИЦ.

Те установили зависимостта след разкопки в южната част на Ню Джърси, където са открити утайки от морски едноклетъчни водорасли, попаднали на брега заедно с приливите и отливите. Те създали компютърен модел на климата в Ню Джърси, който им помогнал да оценят честотата на атлантическите урагани.

Оказало се, че в доиндустриалната епоха мощните бури, способни да потопят крайбрежните райони със слой вода с дебелина 2-2,5 м са се редували през 500 г. През последните 50 г. ситуацията се е променила – потопите стават средно на 25 г.

Главната причина за промяната е стремителното покачване на морското равнище с 1,5 м поради глобалното затопляне.

Освен това се очаква още в близките години да се увеличи броят на силните и кратки, както и на слабите продължителни урагани, което още повече ще увеличи вероятността от заливане на крайбрежните части на Ню Йорк и Ню Джърси. Това означава, че съответните власти трябва да вземат своевременни мерки срещу бедствието.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари