Участъкът от река Дунав край Русе крие много опасности!

0
Дълбоки дънни ями, водовъртежи и силно течение са част от нещата, които могат да застрашат живота на плуващите
Дълбоки дънни ями, водовъртежи и силно течение са част от нещата, които могат да застрашат живота на плуващите

През лятото русенци все по-често не спазват забраната за къпане в река Дунав и търсят прохладните й води.

Участъкът край Русе обаче крие големи рискове. Дълбоки дънни ями, водовъртежи и силно течение са част от опасностите, които могат да застрашат живота на плуващите, каза директорът на общинската дирекцията по сигурността Спасимир Димитров, цитиран от briagnews.bg

"Практиката показва, че дори опитни водолази, каквито бяха събрани от цяла България в района на село Нова Черна по време на голямото наводнение през 2006 г., не искаха да влязат във водата по няколко причини", заяви Димитров.

Една от тях е, че водата на река Дунав е мътна и с много малка видимост, тъй като тече в земно корито.

"Край Русе има много големи дънни ями, които на някои места достигат дълбочина от 14-15 метра. Това образува по течението на реката силни водовъртежи. В Дунав плуват изкоренени дървета, има и корени край самия бряг, които създават допълнителна опасност", обясни Димитров.

Близо до русенския кей има и големи дълбочини заради пристанището. Брегът, който изглежда, че е плитък и полегат, рязко пропада надолу, допълни той.  По думите му заради тези опасности почти всяка година има случаи на удавени хора.

"До русенския бряг има и скала, която отива на голяма дълбочина. Близо до нея е прекарана подводна комуникация между България и Румъния. Обикновено хората, които са удавени, ги намират закачени на този кабел", разказа Димитров.

Всеки, който рискува и влиза в реката, трябва да знае за тези опасности.

"Това не е басейн, не е място, където може да се плува. Има големи изненади. Реката е изключително опасна", заяви Димитров. По кея има поставени и табели с надпис "Къпането е забранено", но нарушители не липсват.

"Граждани ни сигнализират, че в реката се къпят хора. Ние изпращаме служители на общинското специализирано звено КООРС, които установяват нарушителите. Те обаче най-често са деца - без придружител и без лични документи, които не могат да бъдат санкционирани", обясни Димитров и допълни, че глобите, които предвижда законът, са до 50 лева.

"Въпреки постоянното напомняне, медийно разгласяване и издаването на заповед на кмета, русенци продължават да се къпят в реката. На територията на общината има повече от 20 басейна, които могат да бъдат използвани през летните месеци както за разхлаждане, така и за спортуване. Това са местата, които хората трябва да посещават, а не река Дунав", посъветва Спасимир  Димитров. 

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари