Убийствата на жени в България

1
Брой постановени присъди за убийства и опити за убийства на жени, 2012-2017 г.: 141
Брой постановени присъди за убийства и опити за убийства на жени, 2012-2017 г.: 141

В България в периода 2012-2017 г. окръжните съдилища са постановили най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже.

В 95% от случаите убийците са се познавали с  жертвите, в 70% те са били в близки взаимоотношения – роднини, бивши или настоящи партньори, а в 44 на сто от прегледаните случаи извършителите са бивши или настоящи партньори. Очевидна е корелация между взаимоотношенията на убийците с техните жертви и извършените престъпления. Българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо вината обстоятелство”, което е недопустимо.

Изследването показва, че всяка трета убита жена е била подложена на системно насилие от страна на убиеца си, а всяка десета е търсила закрила от полицията по повод насилие от страна на убиеца. 62% от жертвите са убити в дома си. 

Официалната статистика в България не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие срещу жени. Убийствата, като най-тежката форма на посегателство срещу личността, също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики. Липсата на данни и анализи спомага единствено за прикриване на мащабите на проблема, на факторите, които допринасят за неговата устойчивост и на начините за неговото премахване.

БХК споделя разбирането, че е невъзможно да се борим срещу “невидими” проблеми. За да изкореним насилието, трябва първо да го направим видимо.

Очаквайте скоро публикуването на финалния доклада Случаите на фемицид в България: Проучване на съдебната практика по дела за умишлени убийства на жени от мъже, 2012-2017 г.

В памет на:

Източник: Ubita.org
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари