У нас липсват 30 000 медицински сестри

1
Милка Василева: При спешни случаи настояваме да има парамедици
Милка Василева: При спешни случаи настояваме да има парамедици

Съсловието не е разделено, подкрепяме протеста на фейсбук групата, но не участваме в организацията, казва в интервю за "МониторМилка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

- Г-жо Василева, знае ли се колко медицински сестри не достигат в България?

- Липсват 30 000 медицински сестри и около 4000 акушерки, което е изключително тревожно. Със започването на реформата през 2000 г. първият персонал, който беше съкратен и напусна страната, бяха медицинските сестри. Голяма част от тях още тогава заминаха в чужбина, независимо, че България не беше член на Европейския съюз и дипломите не бяха признавани. Но така или иначе, те намериха начин да се реализират и работят там и досега. Така страната ни се лиши от висококвалифицирани специалисти. През годините заплатите вместо да се подобряват, запазват едно никакво статукво, което естествено кара хората да търсят по-добри варианти за съществуване. И това, разбира се, е съвсем нормално. Отношенията в самите лечебни заведения не са на необходимото добро ниво. Заради недостига на персонал пациентите не могат да бъдат обгрижвани качествено. Но когато говорим за качество, там трябва да се покриват медицински стандарти, а такива не се спазват, защото ги няма. В резултат всяко лечебно заведение спазва собствените си стандарти и правила за вътрешен ред и това поражда редица недоразумения.

- Имате ли обяснение кой има сметка всички медицински стандарти по специалности да не влязат в сила?

- Аз лично не бих могла да назова имена, които имат такъв интерес, но факт е, че има заведения, които не могат да покрият изискванията на тези стандарти. Има такива от частните болници, независимо от прекрасната апаратура, оборудване и по-добра снабденост с персонал. Оказва се, че самият модел на финансиране на здравната система вече е изчерпал своя капацитет. Затова организацията на здравеопазването трябва да се промени, колкото и да говорим недофинансиране на здравеопазването и тежка кадрова криза. Обяснението е едно: недофинансиране и липса на персонал. Ако няма революционни промени, нещата ще останат извън контрол.

- Казвате недофинансиране. Какво трябва да се промени?

- Клиничните пътеки са недофинансирани от много години. Няма реално остойностяване на труда на лекарите. Куп други икономически показатели също не са приведени в съответствие с новите изисквания на времето. При тази ситуация Националната здравноосигурителна каса изплаща уговорените суми към лечебните заведения, но в самите тях се налага да бъдат правени много други разходи, за които отново няма средства. Налаганите от касата лимити утежняват прекалено много дейността на болниците.

- Подкрепяте ли идеята на министър Ананиев за раздържавяване на касата и излизане на пазара на няколко играчи в здравноосигурителния сектор?

- На този етап това, което чухме на кръглата маса от 15 юли в НДК, е една концептуална рамка. За да можем да я подкрепим, трябва да ни бъде отговорено на много въпроси. Всъщност в тази концептуална рамка отсъстват здравните грижи. Така, че към този момент, ние няма как да я подкрепим. Поставихме въпросите си и се надяваме на диалог и обсъждане на предложените варианти. Ние не можем с лека ръка да кажем, че сме съгласни да бъде демонополизирана касата и пуснати на пазара нови здравни осигурители, без да сме наясно с точните пакети, които ще бъдат заплащани от нея или от другите играчи в новия модел. Ето това е още един въпрос, на който чакаме отговор.

- Ваши колеги плашат с протести и настояват за стартова заплата от 1120 лева. Асоциацията не излиза на протести, а казвате, че сте недоволни. Какво всъщност искате?

- Не, не сме доволни. Българска асоциация на професионалисти по здравни грижи настоява за няколко елементарни неща, без които нищо няма да се промени. Ние настояваме за политическа воля за промяна, защото това е национално значима политика, след което настояваме за национална стратегия. Тя да бъде разчетена по години до 2030-та. Стартовата заплата следва да е от три минимални за страната, което би било мотивиращ фактор към младите хора, които кандидатсват за нашите професии. Колегите от фейсбук организацията решиха, че е допустима сума от две минимални към този момент заплати и я поискаха. Ние казахме също, че сега трябва да е поне толкова. Но дори и това не се получава. В повечето места дори не е постигнато договореното в колективния трудов договор, което е стартова заплата 900 лева.

- Защо не е постигнато при положение, че бяха отпуснати над 60 млн. лв. допълнително за болничния сектор?

- Лечебните заведения получават финансиране от изработени клинични пътеки. За да имат пари работодателите да заплатят заплатите на лекарите и сестрите, те трябва да са изработени. На много места това не може да се случи поради най-различни причини. Едно е недофинансирането на клиничните пътеки. Поради липса на средства голяма част от работодателите не могат да изпълнят и исканията на колективния трудов договор. Ножицата при заплатите между държавните, общинските и частните болници е много голяма. Като се има предвид, че те са търговски дружества, това е закономерно. В същото време не е нормално общинските лечебни заведения да бъдат изоставени на произвола на съдбата само, защото общините не осъществяват нужните действия, които имат по закон, за да подкрепят общинските болници. И на практика отново стигаме до липсата на финансиране.

- Всъщност какво е съотношението лекар към медицински сестри?

- У нас на един лекар се падат към 0,9 медицински сестри.

- А как е средно в Европа?

- Положението е различно. Но съотношение лекар към сестри е неточен стандарт, защото сестрите обслужват пациентите, а не лекарите. Сестрите са отделно съсловие. Ние сме равноправни партньори на лекарите в медицинския екип. Това държа да се подчертае, защото обществото продължава да възприема сестрите като хората, които правят инжекции по назначение на лекаря. Да, правим това, но вършим и много други неща. В България имаме около четири медицински сестри на 7 милиона население. Средната норма за Европа е 7,5.

- От тази година се дава възможност на медицинските сестри да упражняват самостоятелна практика. Това ще реши ли проблема със заплащането?

- Не, ние не сме дали такава възможност. Има предложение от министерството, което подлежи да бъде разгледано от Министерския съвет и естествено след това процедурата по гласуване в парламента да се даде наистина такава възможност медицински сестри, акушерки и фелдшери да имат възможност да оказват здравни грижи по домовете на пациентите в колективни или индивидуална практика. Но отново проблемът е във финансирането. На практика тази частна инициатива и в момента съществува. Но за да получи такива грижи, пациентът трябва да си плати от джоба, независимо, че е здравно осигурен. И сега в момента според закона за лечебните заведения акушерките могат да имат самостоятелни практики в рамките на ДКЦ. Няма никъде създадена такава практика, просто защото никой не финансира тези услуги.

- Ако една акушерка изроди бебе сама, тя ще бъде съдена, защото е нарушила закона. Но ако например, се случи спешна ситуация?

- Разговорът на тази тема е много дълъг. Има наредба 1 на Министерство на здравеопазването от 2008 година за Компетенции на медицинските сестри и акушерките. И в тази наредба изрично е казано какво имат право да вършат акушерките, фелдшерите. Когато сестра, акушерка и т.н. извърши нещо, което е извън тези компетенции, подлежи на закона за преследване.

- Дори и при спешна ситуация, където няма друг медик?

- При една спешна ситуация, който и да е медик е длъжен да реагира съобразно своите компетенции. И затова ние настояваме да има парамедици, за да могат да бъдат запазени колегите, особено тези, които работят към центъра за спешна медицинска помощ. Те работят при неимоверно трудни условия, много често в екипите няма лекар и ако те не са защитени от стандарт, който да упоменава какво точно имат право да правят самостоятелно, тогава те подлежат на съдебно преследване. Много е важна тази тема. Преди години женските консултации се водеха от акушерки и те можеха да преценят кога се очаква проблем и насочваха жените към лекар. Те могат да проследяват нормална бременност. И всъщност те имат право да водят и нормално раждане, но в присъствието на лекар.

- Ваши колеги от фейсгрупата излизат на протест. Защо съсловието е разделено?

- Съсловието не е разделено. Както всеки български гражданин, така и нашите колеги имат право да заявят своята воля – или чрез протест, или чрез декларации. И за пореден път казвам, че исканията, които прокламират колегите от фейсбук групата, са на асоциацията от много години. Тоест ние искаме едно и също. За съжаление съсловието още не е осъзнало силата, която притежава, за да може да излезе единно и да представи исканията си пред управляващите. Много трудно се организират протести. Първо, защото колегите работят на няколко места и няма как да оставят работата си, за да дойдат да протестират. Второ, много често има натиск върху колегите, за да не протестират. Както от работодателите, така и от други организации. Така, че съсловието не е разделено. Напротив, даден му е шанс да изяви своята воля по най-добрия начин, по който желае. Дори на наши заседания ние сме декларирали, че подкрепяме протеста на фейсбук групата, но по тяхно настояване не участваме в организацията на протеста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари