Цяла Европа ни завижда - пушим и пием за жълти стотинки

0
Цяла Европа ни завижда - пушим и пием за жълти стотинки

България е най-доброто място за любителите на алкохола и цигарите. Оказва се, че у нас цените на тези стоки са най-ниски в цяла Европа. Това сочат изнесените днес данни на Евростат.

Стойността на цигарите и алкохола представлява 48 на сто от средните за всички държави членки на Европейския съюз (ЕС). Тези продукти излизат соленичко в Ирландия със 178% от средната стойност. Значение за тази голяма разлика в цените идва от различните размери на данъците, с които се облагат тези стоки. Дрехите излизат тънко в Унгария, а електрониката – в Полша.

Ходенето по ресторанти и спането в хотелски стаи у нас също излиза най-евтино с цени от 47% от средните за ЕС, като тяхната стойност е значително по-сериозна в Дания със 149% от средната стойност.

Според данните на Евростат цените на хранителните продукти, заедно с безалкохолните напитки, са най-ниски в Полша и представляват 62% от средната им стойност за ЕС. Най-скъпо тези стоки се търгуват в Дания. Там тяхната стойност е 140 на сто от средната.

Все още съществуват сериозни разминавания по отношение на цените в страните-членки на Европейския съюз. През 2013 г. най-високи са били цените в Дания и Швеция, където стойността на продуктите е представлявала съответно 140% и 130% от средните стойности за всички 28 държави. В Ирландия, Великобритания и Холандия цените също са с над 100% над средните за ЕС, предаде Econ.bg.

Малко по-скъпо, отколкото в България, излизат стоките в Румъния и Полша, където стойността им представлява 57 на сто от средните стойности, както и в Унгария и Хърватия, съответно с 60 на сто и 68 на сто.

Източник: iNews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари