Централна тема в световните медии - опустошителните порои в България

0
Централна тема в световните медии - опустошителните порои в България
Снимка: Reuters

Поройните дъждове в Източна България, които отнеха живота на 13 души (досега известно), бяха централна тема за световните медии. В своите коментари агенциите отбелязват, че водният потоп е едно от най-тежките бедствия в историята на България.

Наводнени улици, десетки изоставени автомобили и спасителни екипи, опитващи се да помагат на хората – така изглежда Варна в момента, коментира в. "Вашингтон поуст". Изданието отбелязва, че обширни части от нашата страна са засегнати от проливни дъждове и гръмотевични бури.

Стотици жители са останали без електричество, добавя агенция Би Би Си, като поставя на първо място в европейската рубрика на сайта си материала за българските наводнения. Британската медия помества и снимки от трагедията във Варна. В края на дописката се приканват хора, които се намират на мястото на събитието, да изпращат информация за развитието на обстановката.

Ройтерс обръща внимание на факта, че сред загиналите има деца. Агенцията уточнява, че според метеоролозите дъждовете, които са паднали в източните региони на Варна и Бургас през изминалите 24 часа са равни на обичайното количество валежи за един месец.

В допълнение медията предава, че в края на месец май, съседните балкански държави Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия бяха засегнати от най-тежките дъждове от 120 години насам. Тогава там загинаха 40 души.

Телевизионният канал Al Jazeera цитира варненския кмет, според когото проливните дъждове са причина за наводнението в ниско разположените предградия на Варна. Катарската медия допълва, че е прекъснато електричеството в предградията на черноморския град, а гръмотевични бури и проливни дъждове са разрушили къщи в няколко села в близост до столицата София.

В резултат на проливни дъждове в българските курорти Кранево и Албена има наводнения, блокирани са хиляди туристи, включително деца, отбелязва ИТАР-ТАСС, като се позовава на информация на кмета на Кранево Румен Николов

„Като цяло, на децата са осигурени топла храна и минерална вода, но има дискомфорт”, съобщава Николов. В курорта Албена водата е отрязала отседналите в шест хотела и е подкопала основите на един от тях, където сега се извършва евакуация на няколко стотин души.

Пред ИТАР-ТАСС генералният консул на Русия във Варна Юрий Соловьов казва, че непосредствена заплаха за почиващите в Кранево и Албена руски туристи няма.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • русенец
    При неотдавнашното посещение на Тони Блинки в Пекин, той бе посрещнат на летището от заместник ПР-а на Окръжния комитет на...
  • чичомехтинпедала
    Пиша тука някакви тапотий да ми плашта Мутрофанката жълти копейки.да живей ТероруZZшлямия и путлерчето!
  • daskal
    Колкото и да се труфят с арманита и шанели, всичките ни милионери "бизнесмени" днес смърдят на БКП и Държавна сигурност....
  • до Хуилото
    Ко стана бе хуилко, що имаш толкоз минуси? Да не стане скоро ти да трябва да заминаваш, лумпен изкрейзъл.
  • Путин Хуйло
    Да, на мен ми ебаха майката, даже и мен самият ме ебаха и ми хареса страшно много. Най-хубавото беше, когато негрите от...