Църквата чества успението на Йоан Рилски

0
Църквата чества успението на Йоан Рилски

Светецът е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ.

Православна църква днес чества успението на Св. Йоан Рилски и по този повод в Рилската света обител ще бъде отслужена Архиерейска света литургия от игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий, архиереи от Българката православна църква, гости духовници и монашеското братство, съобщава Нова телевизия, позовавайки се на агенция „Фокус”.

Чудотворецът се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край река Струма. Той е бил съвременник на княз Борис, на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. От крехка детска възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. Благодатната светлина на християнството се разливала навред по родната земя. Започнали да строят църкви и манастири из цяла България.

Най-великият светец на българска земя се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където завършил земния си живот и основал манастир, който съществува вече над 1000 години. Извършил е много чудеса през живота си, излекувал е много страдащи хора със силата на вярата си.

Преподобният Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благоговейна почит в България. Денят е определен за професионален празник на миньора през 1996 г.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари