Творчески ателиета в Русенската библиотека

0

Детският отдел на Русенската библиотека беше домакин на две творчески ателиета за комикси.

Традицията на културната институция да се грижи за обогатяването на комикс-културата и този път намери добър прием сред родителите и децата, дошли на съботното събитие.

Творческите ателиета бяха организирани в рамките на Проекта „Ролята на обществените библиотеки в устойчивото развитие на нови публики“, който Регионална библиотека „Любен Каравелов“ осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата. Партньори при реализирането на проекта са ЦДГ „Пролет“ и ОУ „Иван Вазов“ в Русе.

Модератори бяха художникът Валентин Георгиев и Стоян Стоянов-Комитски, автор и сценарист на комикси и изследовател на комиксовото изкуство. Те обясниха на децата основните правила и техники при рисуването на комикс-героите, както и това, че те трябва да представят чрез последователност на рисуваните движения една интересна и запомняща се история.   

В ателиетата участваха деца от ЦДГ „Слънце“, ОУ „Иван Вазов“ и Първо частно училище „Леонардо да Винчи” в Русе. Целта на организаторите беше чрез средствата на комикса децата да направят връзка между литературата и изобразителното изкуство и чрез рисувателните техники на комикса да се ориентират в богатия свят и на другите визуални изкуства.

При създаването на своите рисунки децата използваха не само цветни моливи, пастели и маркери, но и специален графичен таблет, закупен от Библиотеката по проекта „Ролята на обществените библиотеки в устойчивото развитие на нови публики“. За успешното си представяне в творческите ателиета  всички участници получиха сертификати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари