Творческа вечер по вълните на поезията в Русе

0
Две културни събития в чест на 70-годишнината на Русенския университет "Ангел Кънчев" се организират днес
Две културни събития в чест на 70-годишнината на Русенския университет "Ангел Кънчев" се организират днес

Две културни събития в чест на 70-годишнината на Русенския университет "Ангел Кънчев" организира днес Катедрата по български език, литература и изкуство в партньорство с Дружеството на писателите- Русе и Клуба на дейците на културата, съобщават от РУ.

На 28 май от 16 часа в Аулата на Ректората на Русенския университет ще се състои творческа вечер с участието на поета Иван Цанев и на литературния историк доц. дфн Пламен Дойнов от Нов български университет.

Той ще изнесе публичната лекция “Случаят „Поетическо вероизповедание“ и русенските „сърдити млади хора“ с акцент върху значимостта на това събитие върху развитието на съвременната българска поезия. От 19 часа творческата среща ще продължи в Клуба на културните дейци – Русе, където ще се представи стихосбирката на Иван Цанев “Ранни стихотворения”(1960-1967).

Русенецът Иван Цанев е неразривно свързан с културния живот на университета и града. Името му е сред участниците в първото студентско четене в България на „сърдитите млади хора”, прозвучало в академична зала - Аула 1 на ВИМЕСС на 1 декември 1962 г., съобщават още от РУ "Ангел Кънчев".

„Читателят от началото на XXI век има изключителния шанс да попадне в лабораторията на Иван-Цаневия поетически език от 60-те години на предишния век, за да проследи прорастването, извивките и узряването на почерка на един от големите поети на България.

Лирическите текстове на Иван Цанев от началото на 60-те, които днес се появяват за първи път в книга, звучат като пълноценна, силна съвременна поезия, а отбелязаната под всеки от тях година е просто знак за незабравено родоначалие”. – пише Пламен Дойнов, съставител на “Ранните стихотоврения” на Иван Цанев.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари