Турция завършва строежа на бетонната стена по границата със Сирия

0
До момента са изградени 690 километра от стената
До момента са изградени 690 километра от стената Снимка: Reuters

Турският министър на отбраната Фикри Ъшък, придружен от командващия сухопътните сили ген.Зеки Чолак, е инспектирал вчера работата по изграждането на бетоннната стена по границата със Сирия, съобщава в."Миллиет", цитира БТА.

Ъшък е посетил гранична застава на границата между окръг Мардин и окръг Шанлъурфа /Югоизточна Турция/, на границата със Сирия. Министърът е посочил, че до момента са изградени 690 километра от бетонната стена по границата със Сирия, като 828-километровата стена ще бъде напълно завършена в края на юли. Ъшък е изтъкнал, че благодарение на изграждането на стената в голяма степен са пресечени случаите на нелегално преминаване на границата и на контрабанда. Министърът е отбелязал, че наред с физическата система за защита, Турция използва също дигитални технологии и електронни системи, за да гарантира сигурността на границата.

Вестник "Миллиет" цитира турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е заявил на ифтар /вечеря, давана по време на месеца Рамазан, с която се прекъсва дневният пост на мюсюлманите/ в Анталия, че Турция като ротационен председател на Организацията за ислямско сътрудничество и специално президентът Реджеп Тайип Ердоган, който изпълнява това председателство, полагат искрени усилия за решаване на кризата между Катар и няколко арабски държави от Залива. Чавушоглу е изразил надежда, че Турция като "страна лидер" ще реши този проблем преди празника в края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, за да може ислямският свят да се наслади на празника.

Вестник "Хюриет дейли нюз" съобщава, че Турция и ЕС ще имат утре в Брюксел среща за политически диалог на равнище политически директори, на която Анкара ще бъде представена от съветника на министерството за ЕС Селим Йенел и от помощник-съветника на министерството на външните работи Мехмет Кемал Бозай. На срещата ще бъде обсъдено евентуално актуализиране на споразумението за митнически съюз Турция-ЕС, сключено през 1996 г., споразумението за миграцията между Анкара и ЕС, въпросът за визовата либерализация за турските граждани при пътувания в страни от Шенгенското пространство, борбата срещу тероризма и бъдещи срещи за диалог на високо равнище, засягащ политическите, енергийните и икономическите отношения.

Вестник "Джумхуриет" отделя място на първа страница на мнението на бившия председател на турския парламент Хюсеметтин Джиндорук - политик с 60-годишен опит и видна фигура в дясноцентристкото политическо пространство, за развитията в Турция след референдума на 16 април за конституционните промени, разширяващи пълномощията на президента Ердоган. Според Джиндорук след влизането в сила на всички конституционни промени, а именно след две години и половина, Турция ще се управлява само от една партия. По думите му многопартийният живот в страната е приключил. "Ние не можахме да защитим демокрацията", е споделил Джиндорук на среща с лидера на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу. Според него сега няма светлина в края на тунела и на Кълъчдароглу и Народнорепубликанската партия се пада голямата роля да запали тази светлина.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари