Турция свалила 2 американски хеликоптера

1
Щатите обаче, за да не допуснат скандал в НАТО, са били принудени да прикрият този факт снимката е илюстративна
Щатите обаче, за да не допуснат скандал в НАТО, са били принудени да прикрият този факт снимката е илюстративна

Турция е свалила в Сирия хеликоптери на морската пехота на САЩ. Загинали са 12 американски военни.

Щатите обаче, за да не допуснат скандал в НАТО, са били принудени да прикрият този факт, предоставяйки на медиите версията, че двата хеликоптера СН-53 Sea Stallion са се блъснали един в друг в небето на Хаваите.

Тази сензационна информация бе обнародвана от американския сайт Sorcha Faal,съобщава Блиц.

Твърди се, че хеликоптерите са излетели на 14 януари от авиобазата Айн ал Асад, разположена в западната част на Ирак (в края на 2014 година там пристигнаха над 300 морски пехотинци в качеството на инструктори).

Целта – рутинна мисия за доставка на товари на британските и американските специални части, които работят заедно с отрядите на народната самоотбрана на сирийските кюрди в Сирийски Кюрдистан (YPG).

Машините Sikorsky CH-53 се водят едни от най-големите на въоръжение в американските ВС. Те са способни да превозват до 16 тона товари, както и лека бронирана техника.

Турски изтребител обаче обстрелял хеликоптерите от своето въздушно пространство. Отбелязва се, че, вероятно, руското разузнаване е регистрирало дадения инцидент и оперативно е информирало американците за случилото се, предлагайки помощ при издирването и спасяването на екипажа.

Военните на САщ обаче заявили, че вече знаят за случилото се и предприемат необходимите мерки.

В крайна сметка САЩ са предпочели да скрият този факт, измисляйки прикриете, опасявайки се от реакцията на американското общество на смъртта на 12 военни, които са убити от съюзници в НАТО.

Официалната версия за случилото се е следната: двата хеликоптера CH-53E, превозващи морски пехотинци от военната база на Хаваите, са участвали в учения в залива Кано.

На борда на всяка от машините са се намирали по шест военни. Около полунощ на 14 януари те са се сблъскали и взривили. В спасителната операция са участвали сили на Бреговата охрана, ВМФ и други служби.

Използвани са лодки и самолети. На 19 януари операцията е била прекратена.

Отбелязва се, че сблъсъка на хеликоптерите над Хаваите породи редица слухове за това, че командосите на борда машините са участвали в деликатни операции на САЩ в една от горещите точки.

Някои сайтове дори лансират версията за това, че морските пехотинци са били „очистени”, както се случи през 2011 година с хеликоптер в Афганистан, когато „неочаквано” загинаха членове на така наричаната „група 6” на специалните части на ВМС на САЩ – подразделението, което ликвидира терорист номер едно Осама бин Ладен.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари