Турция поиска да ѝ предадем гюленистите у нас

0
Какво отвърна вътрешният ни министър
Какво отвърна вътрешният ни министър Снимка: БГНЕС

Турция поиска от България да й предаде хора, заподозрени във връзки с организацията на Фетуллах Гюлен.

Това стана на среща на 4 очи между вътрешните министри на двете страни в Одрин.

По информация от Турция, хората, за които има подозрения, че са близки до Фетуллах Гюлен, са свързани с 14 търговски представителства и училища в България.

Българският вътрешен министър Валентин Радев обясни, че се чакат документи за тези хора и тогава те да бъдат разгледани. В Одрин Радев участва в конференцията за граничната сигурност и миграцията. На 4 очи турският вътрешен министър поискал България да връща максимално бързо в Турция издирваните с така наречената червена бюлетина.

Става дума за хора, които намират убежище у нас, ако считат, че те са гюленисти, аз му казах директно - да, ще ги връщаме, има процедури, стига това да е по нашето законодателство. Спомена за 14 търговски представители и училища, които те искат да заменят с техни, които считат, че е по-правилния начин, това ще бъде обсъдено на ниво, което са компетентни за това”, каза министър Радев.

И България, и Турция са убедени, че справянето с миграцията започва далеч преди европейските граници.

Ако Турция не се справи със своите отговорности по опазване на границите, вярвайте ми всички от Африка и от средния Изток ще бъдат при вас. Ние работим за това тези хора да не влизат в Европа”, каза турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

Като представител на Европа, министър Радев заяви, че съюзът трябва да насочи усилията си именно към териториите преди българската граница. Затова и подпомагането на Турция щяло да продължи.

Опасността трябва да я спрем там, където се поражда”, каза той.

Съвместните усилия давали резултат. Турция се похвали, че е намалила в пъти мигрантския поток към Европа. Нашите гранични власти го потвърдиха.

Последните данни, които имаме - опитите, които правят лица да проникнат на българска територия е между 50 и 70 седмично”, заяви гл.комисар Светлан Кичиков, директор на ГД „Гранична полиция”. Задържаните нелегални мигранти от началото на годината са 700. Вече е готова цялата ограда по българо-турската граница, а местата, които бяха компрометирани през зимата, са ремонтирани.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари