Турция обяви „Код червено“

0
Турция обяви най-висока степен на опасност
Турция обяви най-висока степен на опасност Снимка: БГНЕС

Турция затяга мерките за сигурност и обявява най-висока степен на опасност, съобщават местни агенции, позовавайки се на правителствена информация от Анкара.

Обявен е „Код червено“ заради информация на турското разузнаване, според която ислямски терористи от Сирия са на границата с Турция.

Според кореспондентът на БГНЕС има „група от около 300 терористи от ДАЕШ, които са инфилтрирани в поредната бежанска вълна от Сирия.

Джихадистите били блокирани на границата при град Килис сред още над 30 000 цивилни, които бягат от конфликта в Сирия.

Властите обаче са получили информация, че сред тях има и самоубийствени атентатори, които подготвяли удари срещу държавата.

Според разузнаването терористичната групировка  е планирала самоубийствени атентати в Турция на 1 май, цитирани от турската телевизия Си Ен Ен - Тюрк.

Мащабните нападения били планирани за крайграничните райони на Килис и Газиантеп, както и във вътрешността на страната.

Твърди се, че терористите предварително са подготвяли ударите и вече имат складирани оръжия и боеприпаси в страната в така наречени „спящи клетки“ в Газиантеп.

Те били внедрени още през 2013-та година с поредна бежанска вълна по линията Джараблус-Чобанбей. Сред тях имало и турски граждани.

Вчера в Истанбул се взриви и автобус от градския транспорт, който е бил празен. Няма пострадали, но една от версиите за инцидента е именно терористичен акт.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари