Турция ни критикува заради забрана на сюнета

0
Българската държава не позволява предавания на турски език
Българската държава не позволява предавания на турски език

Председателят на Комисията за човешките права във Великото национално събрание на Турция Мустафа Йенероглу разпространи изявление до медиите, в което твърди, че ”теглилата на българските турци са все още пресни, въпреки че са изминали 28 години”, съобщава БТА.

"Изплашено от укрепването на турското и мюсюлманско население в България, тогавашното ръководство с фашистки методи извършва етническо прочистване в нарушение на човешките права", пише в изявлението Йенероглу, цитиран от сайта Хаберлер.

По думите му няколко са трагичните за българските турци събития по онова време - насилствената замяна на имената им, забраната за говорене на турски език, забраната на ритуалното обрязване (сюнет) и принудителното изселване през 1989 г.

Йенероглу подчертава, че Турция е направила всичко по силите си, за да излекува българските турци от нанесените рани. Той посочва, че към момента по официални данни в България живеят над 585 хиляди етнически турци, но според него числото надхвърля 1 млн. души, като се включат и нерегистрираните. Йенероглу критикува българските институции за проблемите на българските турци и мюсюлмани.

"Нашите сънародници са изправени пред сериозни трудности - неизучаването на турски език, което обрича на забрава майчиния език, нападенията срещу джамиите, дискриминацията. Изучаването на турския език не е включено в задължителните учебни програми, а е свободно избираема дисциплина, часовете по турски език са в късните часове на деня, което е пречка за нормално протичане на учебния процес и намалява интереса към изучаване на майчиния език", посочва той.

"Освен това българската държава не позволява предавания на турски език, както и откриването на турски радио и телевизионни канали - показател, че в България все още продължават да действат остатъците от асимилационната политика", заявява Йенероглу..

По думите му проблем е също и това, че българските турци не са представени достатъчно в държавните учреждения, въпреки че представляват значителна част от населението на България.

"Участието в правителството на крайнодесни партии е предвестник на нови проблеми за българските турци и мюсюлмани", отбелязва още в изявлението си председателят на парламентарната комисия за човешките права.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари