Турция иска да купи 40 самолета Юрофайтер

0
Турция преговаря с Великобритания и Испания за закупуване на самолети Eurofighter Typhoon
Турция преговаря с Великобритания и Испания за закупуване на самолети Eurofighter Typhoon Снимка: Eurofighter Typhoon / Facebook

Турция преговаря с Великобритания и Испания за закупуване на самолети Eurofighter Typhoon

Турция започва да обсъжда с европейски държави покупка на 40 самолета Eurofighter Typhoon след като установи, че искането ѝ за самолети F-16 от Съединените щати може не бъде изпълнено, съобщи днес източник от турското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Министърът на отбраната Яшар Гюлер ще разговаря по въпроса с британския си колега Грант Шапс в Анкара в четвъртък, допълни източникът. Турция иска да купи новопостроени и най-модерната версия на Юрофайтер, добави той.

Министърът на отбраната Яшар Гюлер каза миналата седмица, че Турция преговаря с Великобритания и Испания за закупуване на самолети Eurofighter Typhoon. Германия се противопостави на идеята.

През октомври 2021 г. Турция поиска да купи 40 изтребители F-16 от Lockheed Martin Corp. и 79 модернизирани комплекти за своите съществуващи бойни самолети. Администрацията на президента Джо Байдън подкрепя продажба за 20 милиарда долара, но имаше възражения в Конгреса на САЩ заради отлагането от Турция на разширяването на НАТО и реномето ѝ по въпроса за правата на човека.

Турция информира НАТО, че ратификацията на шведската молба за членство няма да бъде завършена до срещата на външните министри на НАТО идната седмица, което допълнително усложнява нещата.

"Турските военновъздушни сили се нуждаят от нови самолети. Нашият първи избор е F-16... Но имайки предвид възможността да не получим положителен отговор в този продължителен процес, самолетите Eurofighter Typhoon са най-подходящата алтернатива на F-16“, каза източникът. Длъжностни лица от Обединеното кралство казват, че биха могли да помогнат, убеждавайки Германия да отхвърли възраженията си, добави той.

Изтребителите Eurofighter Typhoon са произведени от консорциум на Германия, Великобритания, Италия и Испания, представляван от Airbus, ВАЕ Systems и Leonardo.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари