Турското МВР уволни кмета на Бешикташ

0
Министерството има правомощията да освобождава кметовете
Министерството има правомощията да освобождава кметовете

Турското вътрешно министерство отстрани влиятелния кмет на централния истанбулски квартал Бешикташ, предизвиквайки обвинения от опозицията за политически мотивирани действия.

Кметът Мурат Хазинедар, член на опозиционната Републиканска народна партия (РНП), беше избран през 2014 г. с подкрепата на 76% от гласоподавателите. Но от турското МВР заявиха, че Хазинедар е уволнен поради обвинения, че е член на групата на Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Анкара за организатор на проваления опит за военен преврат през юли 2016 г. Също така кметът е разследван във връзка със сделки с недвижими имоти в общината.

„Това е заговор от страна на правителството“, заяви говорителят на РНП Бюлент Тезчан по телевизията. „Той е отстранен несправедливо. Няма безпристрастност. Няма справедливост", добави той." Това е узурпиране на волята на народа."

Министерството има правомощията да освобождава кметовете и използва това, за да освободи десетки висши местни длъжностни лица предимно в доминираната от кюрдско население Югоизточна Турция. Министерството на вътрешните работи през декември отстрани и Батал Илгезди, кмет на истанбулския квартал Аташехир, по обвинения за корупция, което предизвика гнева на РНП.

Турция възропта срещу присъдата, издадена от американски съд, на турски банкер, обвинен, че е помагал на Иран да избегне санкциите. ...

РНП все по-често се осмелява да изтъкне липсата на справедливост в Турция при все по-засилващата се власт на президента Реджеп Тайип Ердоган. Партийният лидер Кемал Кълъчдароглу предприе в началото на лятото поход, призовавайки за справедливост, завършвайки с една от най-големите от години митинги на опозицията в Турция. Тезчан каза, че Кълъчдароглу ще посети Бешикташ в петък в търсене на решение на ситуацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари