Турският вицепрезидент отказа да се извини на България

0
Над 5 часа Бойко Борисов е убеждавал турския вицепрезидент Фуат Октай да каже, че натиск не е имало, но разговорите са завършили с неуспех
Над 5 часа Бойко Борисов е убеждавал турския вицепрезидент Фуат Октай да каже, че натиск не е имало, но разговорите са завършили с неуспех

Премиерът Бойко Борисов не получи извинение за изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който на предизборен митинг заяви, че Анкара се е намесила при поправките на Закона за вероизповеданията в България. Над пет часа той е убеждавал турския вицепрезидент Фуат Октай да каже, че натиск не е имало, но разговорите са завършили с неуспех.

"Те считат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от контекста изказването. Извадихме сайтовете, пуснахме го и сега продължават да говорят по телефона. Не считам, че е нужно едно и също нещо да говорим. Ако преценят, че Чавушоглу трябва да си поднесе извиненията, да го направят. Аз бях неотстъпчив за всякакви други варианти на съвместни изявления, комюникета и т.н. Честта и достойнството на една държава не могат да се съизмерват с никакви други ползи. Ние не сме ги засегнали по никакъв начин. Абсолютно никой не ни е оказал каквото и да е въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме го направили, защото считаме, че като държава сме длъжни да плащаме за всяко едно вероизповедание и това направихме", разказа Борисов преди той и делегацията му, която включва 11 министри, да тръгне от резиденцията Снагов в Букурещ към летището, което беше след 1 час в полунощ.

огато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволили. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, но не за сметка на България. Абсолютно никой не ни е оказвал каквото и да било въздействие за закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме", заяви Борисов.

"Намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание, и винаги поражда изключително големи конфликти, така че се надявам те да поднесат своите извинения за това, което са казали", e заявил Бойко Борисов по време на четиристранна балканска среща в румънската столица. 

Междувременно министърът на външните работи  Екатерина Захариева извика вчера посланика на Турция у нас и направи демарш заради изказването на Мевлют Чавушоглу. Посланик Хасан Улусой е обяснил, че думите на министър Чавушоглу са извадени от контекста и представени погрешно и изобщо не ставало дума за някаква намеса. 

Миналата седмица на митинг турският външен министър Мевлют Чавушоглу се е похвалил, че е оказал въздействие върху София, за да спаси от разпродажба имотите на затъналото в дългове мюсюлманско вероизповедание. Поправките в закона за вероизповеданията минаха на второ четене в четвъртък. Първоначално ГЕРБ и ДПС искаха да осигурят на мюфтийството еднократна данъчна амнистия, но острата политическа и обществена реакция, с която се сблъскаха, ги принуди да се откажат от тази идея. Те обаче успяха да наложат алтернативното си предложение - дълговете да бъдат разсрочени за 10 години. Никой не обявява официално колко и какви са дълговете на мюфтийството, но се смята, че те са около 8 млн. лв. Без отсрочката милионната държавна субсидия, която ще получава мюфтийството, няма да бъде похарчена за заплати на свещенослужителите, а за покриване на задължения, мотивираха се ГЕРБ и ДПС. В същото време обаче те се противопоставиха на предложението на „Обединени патриоти“ да се забранят даренията от чужбина за вероизповеданията. А идеята на субсидията е именно да осигурява средства на религиозните организации, в частност мюфтийството, за да не им се налага да взимат пари от чужди държави.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари