Турският министър на правосъдието: Израел рано или късно ще отговаря пред съда

2
Йълмаз Тунч смята, че Израел рано или късно ще отговаря пред Международния наказателен съд в Хага
Йълмаз Тунч смята, че Израел рано или късно ще отговаря пред Международния наказателен съд в Хага Снимка: АР - Hatem Ali / БТА

Йълмаз Тунч смята, че Израел рано или късно ще отговаря пред Международния наказателен съд в Хага

Турският министър на правосъдието Йълмаз Тунч смята, че Израел рано или късно ще отговаря пред Международния наказателен съд в Хага за деянията си в Газа. Това каза той в интервю за в. "Миллиет" в отговор на въпрос дали Израел ще бъде подведен под отговорност от международното правосъдие.

"В крайна сметка Израел ще бъде съден. Защото пред очите на света се избиват деца. Няма ли да бъде потърсена сметка за тези деца? Със сигурност ще стане. Дори това да не може да се постигне днес, след години тези убийци ще се явят пред Международния наказателен съд и ще бъдат съдени", отговори министърът.

Според Тунч "в момента международната система има недостатъци", но се събират доказателства.

"За съжаление, структурата на Съвета за сигурност на ООН и Уставът на ООН не позволяват решаването на този проблем. За съжаление, правото на вето на един член може да отхвърли прекратяването на огъня и да реши да продължи войната. Предложенията за хуманитарна помощ се отхвърлят. За съжаление, дори най-хуманното нещо не може да бъде осъществено поради правото на вето на един член", коментира той.

По думите на министъра е необходимо организациите на ООН, като например УНИЦЕФ, да бъдат по-ефективни.

"Има Съвет по правата на човека към ООН. Те трябва да събират доказателства. Тези доказателства със сигурност ще бъдат включени в дневния ред на Международния наказателен съд", каза Тунч, добавяйки, че разследвания са били правени и преди, и са били установявани нарушения на правата от страна на Израел.

"Военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени по време на тези атаки, които продължават вече повече от месец, разбира се, ще бъдат включени в дневния ред на Международния наказателен съд", е уверен турският правосъден министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Справедлив
    А Тюркие като толкова десетилетия извършва геноцид над арменския, а сега и над кюрдския народ пред кого ще отговаря? Пред Аллах?
  • 3
    1
    Moni levi
    Палестина ще отговаря,не Израел.пустинни маймуни,мрьсни и дрипави.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари