Турският електромобил Togg постави рекорд за доставки през август

2
Togg са продали 1965 електромобила Т10Х само през август
Togg са продали 1965 електромобила Т10Х само през август

Togg са продали 1965 електромобила Т10Х само през август

От компанията - производител на първия електрически автомобил в Турция - Togg, обявиха, че са продали 1965 електромобила Т10Х само през август, съобщава Daily Sabah. Това е рекорд за фирмата, която в края на лятото надминава общия брой доставки, извършени през предходните три месеца - от май до юли.

"Буквално счупихме рекорд, като доставихме автомобила 1965 Т10Х на нашите потребители през август. По този начин надхвърлихме общия брой доставки за 3 месеца само за един месец и това е чудесна бизнес новина за нас", се казва в писмено изявление на компанията, предаде Money.bg.

Масовото производство на Т10Х започна през октомври миналата година, когато първият електромобил в страната беше представен пред публика по време на голяма церемония по откриването. Консорциум от пет турски компании, наречен Automobile Initiative Group of Türkiye или съкратено Togg, произвежда автомобила в сътрудничество със Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (ТОВВ).

Наскоро президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган официално стана първият собственик на първата Made in Turkey кола. В началото на март започнаха и дългоочакваните доставки на автомобила.

Ердоган, придружен от първата дама Емине Ердоган, получи EV модела Т10Х на Togg на церемония в президентския комплекс в столицата Анкара.

"Техният напълно електрически SUV от С-сегмента се отличава с цвят "Anadolu", вдъхновен от червеното, отразяващ искреността и страстта на анадолските земи", писаха тогава местните медии.

Президентът на Турция отдавна настояваше индустрията в страната да проектира местен автомобил с идеята да превърне Турция в по-голяма икономическа сила.

След като стартира масовото му производство в края на октомври, от Togg казаха, че Т10Х първоначално ще се продава с един двигател и две батерии. Моделът ще разполага с батерии с капацитет от 52,4 и 88,5 киловатчаса, с пробег съответно от 314 и 523 километра.

Първата версия на Т10Х може да ускори от нула до 100 км/ч (62,14 мили/ч) за 7,6 секунди, докато втората, чиято доставка ще започне на 29 октомври, може да направи 0-100 км/ч за 4,8 секунди.

Наречен Automobile Initiative Group of Türkiye, или Togg - консорциум от пет турски компании, произвежда автомобила в сътрудничество със Съюза на камарите и стоковите борси на Турция (ТОВВ). Батериите на Togg Т10Х могат да се зареждат до 80% от 20% за по-малко от 28 минути на станции за бързо зареждане.

Компанията има за цел да произведе 1 милион автомобила до 2030 година, а от 2025-а да започне голям износ на електрически автомобили извън Турция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари