Туроператорите готвят протест на 26 октомври

0
Туроператорите излизат на протест на 26 октомври 2021 г. заради липсата на средства от правителството
Туроператорите излизат на протест на 26 октомври 2021 г. заради липсата на средства от правителството Снимка: БГНЕС / архив

Туроператорите излизат на протест на 26 октомври 2021 г. заради липсата на средства от правителството за ликвидност и възстановяването на парите на клиентите

Това обяви Димитър Балтов, зам.-председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ), предаде TravelNews.

Протестът ще бъде пред Министерството на туризма. В него се включват освен ОБТ, но и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Сдружение „Туризъм“. Управителният съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) се събира по-късно днес, за да вземе решение дали се присъединява към протеста, каза председателят на организацията Димитрина Горанова.

Туроператорите искат предвидените в бюджета 41.2 млн. лв. да бъдат отпуснати спешно на туристическия сектор. „Настояваме средствата да отидат за ликвидност конкретно само на фирмите в туризма. Това са туроператори, агенти, хотелиери и ресторантьори“, подчерта Димитър Балтов. Той очаква протестът да бъде подкрепен още от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и двете сдружения на заведенията. Според него Министерството на туризма не иска да осигури средствата въпреки, че са предвидени в бюджета на държавата. „Министър Стела Балтова постоянно ни обяснява как не могат да бъдат отпуснати, защото не е разписано точно разпределението им в бюджета на държавата“, посочи зам.-председателят на ОБТ.

Димитрина Горанова допълни, че още на 6 октомври 2021 г. са изпратили писмо до Министерството на туризма, в което заедно с юристите на АБТТА, са препоръчали средствата да бъдат осигурени чрез Постановление на Министерския съвет. Нова среща с ведомството предстои утре на 21 октомври 2021 г. Министър Стела Балтова е с COVID и е под карантина до края на седмицата.

В последния актуализиран бюджет на държавата бяха гласувани 70 млн. лв. за туризма от Народното събрание. Засега е ясно, че 30 млн. лв. от тях ще бъдат разпределени на около 44 000 фирми в сектора по икономически кодове, включително и за фирми, които не са от бранша – фитнес центрове, СПА центрове, козметични студиа и др. За другите 30 млн. лв. не е записано в бюджета как да бъдат разпределени, като Министерството на туризма търси различни варианти и механизми. За остатъка от 10 млн. лв. е определено конкретно, че 6 млн. лв. трябва да бъдат отпуснати на туроператорите за възстановяване на пари към клиенти и 4 млн. лв. за екскурзоводите. Отделно има още 5.2 млн. лв. неоползотворени от последната помощ за туроператорите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари