Туристите да напускат хижите на Шипка и Бузлуджа

0
Това е само една от мерките, които областния кризисен щаб в Стара Загора обсъди днес заради предстоящите много студени дни и очакване усложнена обстановка
Това е само една от мерките, които областния кризисен щаб в Стара Загора обсъди днес заради предстоящите много студени дни и очакване усложнена обстановка Снимка: Ваньо Стоилов

Хижарите в района на Бузлуджа и Шипка в Стара планина са предупредени, че е желателно туристите да напуснат хижите им най-късно до утре, 5 януари, следобед, защото в противен случай едва ли ще могат да бъдат изведени оттам преди понеделник-вторник през следващата седмица.

Това е само една от мерките, които областния кризисен щаб в Стара Загора обсъди днес заради предстоящите много студени дни и очакване усложнена обстановка.

От ранния следобед утре преди проходите Шипка и Хаинбоаз ще бъдат поставени полицейски патрули, които ще спират преминаването на тежкотоварните автомобили, ако обстановката се влоши. Проходът Шипка ще бъде затворен за всякакви автомобили при тежки метеорологични условия и нулева видимост, за да се предотврати закъсването на коли в него. За почистването на прохода са осигурени 2 роторни снегорина. За двата прохода бяха извозени допълнителни количества пясък и сол. Ако ситуацията не се усложни много, проходът Хаинбоаз няма да бъде затварян.

Магистралите "Тракия" и "Марица" на територията на област Стара Загора ще бъдат почиствани от общо 14 машини - 10 за "Тракия" и 4 за "Марица". Задължително почистващите фирми ще извършат превантивна обработка на пътищата преди започване на обилните снеговалежи, за да се създаде необходимата за по-безопасно шофиране "подложка".

Почистващите фирми гарантираха, че са обезпечени с достатъчно техника, за да реагират на тежките зимни условия. Има осигурени и 2 влекача, които евентуално да изтеглят закъсали по пътищата коли и камиони, както и 2 щайера, в които са поставени одеяла.

От електроразпределителното дружество EVN също увериха, че са готови за очакваното влошаване на времето. Екипите са оборудвани с необходимата техника.

Има готовност болните на хемодиализа, които не са от Старозагорска община, да бъдат хоспитализирани най-късно до утре вечер, за да не се налага извозването им до болницата в лошото време.

От ОД на МВР и останалите институции призовават гражданите да не подават лъжливи сигнали за бедствени ситуации на телефон 112, тъй като подобни сигнали не били изключение при тежка метеорологична обстановка. Заради тях техника и човешки усилия се съсредоточават на грешни места, а други невралгични райони остават оголени. ОТ МВР напомнят, че подателите на фалшиви сигнали подлежат на административни наказания и глоби.

Участниците в заседанието призоваха също да се избягва пътуването през следващите три дни, освен ако то не е крайно наложително.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари