Тук са „боговете“ на селския тарикатлък

1
Ако искате да научите как се управлява община като се крият далавери от гражданите – елате в Русе
Ако искате да научите как се управлява община като се крият далавери от гражданите – елате в Русе

Ако искате да научите как се управлява община като се крият далавери от гражданите – елате в Русе.

Тук са „боговете“ на селския тарикатлък. Сесиите на общински съвет е мястото, където се реже баницата и на отличниците се раздава без пари общинска собственост, пише Бъдеще за Русе.

За да скрият от гражданството какво правят, първо бяха подкупени голяма част от местните медии, на които кмета даде парички, срещу публикуване на логото на общината и уговорка в договора, да не пишат критични статии.

Трябваше да се попречи и на гражданите да се изказват, защото сесиите се предават пряко по кабеларка и може някой да гледа.

И на това му хванаха цаката. Предложенията, които се обсъждат и се гласуват, от съветниците на сесията, се публикуват на страницата на общински съвет. Правилникът на общината изисква, искане на гражданите за изказване по тях, да се разгледа от председателски съвет, и ако се реши те да бъдат допуснати.  На практика обаче не става.

Миналия четвъртък сутринта се проведе председателският съвет. Дни след него, до края на седмицата предложенията още не бяха публикувани. Как тогава, без да знаят какви са те, гражданите да подадат заявление за изказване по тях.

Вероятно, номерът се прави умишлено, защото не е за пръв път и обикновено се случва, когато ще се гласува тлъста хапка от общинската баница. Този път, на 23 февруари, ще се гласува поредната далавера с разпореждане на тъй наречената спортна зала (Зала „Булстрад арена“), гордост на русенските далавержии, чиято собственост и дялово участие на общината са най-тъмното нещо от живота на община Русе.

На 17 февруари (петък) Бойко Никифоров, председателят на „Бъдеще за Русе“ изпрати писмо до областния управител Стефко Бурджиев, с искане сесията на общински съвет да бъде отменена, а предложенията да бъдат публикувани, за да могат гражданите да изразят становище по тях.

Ако не бъде отменена, сесията на 23 февруари ще протече под музикален протест, под прозорците на съвета с искане за оставка. Ще звучат класически реквиеми, които ще напомнят на съветниците, че е дошло времето да си ходят, а на гражданите ще бъде дадена възможност да им говорят каквото пожелаят.

Източник: Бъдеще за Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари