Цветелин Йовчев: Трябва да бъдат свикани КСНС към Министерския съвет и към президента

1
По думите на бившия вътрешен министър развитието на конфликта в Израел ще генерира терористични заплахи не само за България
По думите на бившия вътрешен министър развитието на конфликта в Израел ще генерира терористични заплахи не само за България Видео: NOVA

По думите на бившия вътрешен министър развитието на конфликта в Израел ще генерира терористични заплахи не само за България

"Свикването на Националния контратерористичен център бе малко нелепо. Това е постоянно действаща структура в рамките на ДАНС, която е създадена през 2015 г. Той си функционира и информира, ако има сериозни заплахи за националната ни сигурност.

Затова няма защо да бъде свикван. Това е ситуационен център, който обработва сигнали за подготвяни терористични атаки на наша територия. Акад. Денков трябваше да свика КСНС към Министерски съвет. За пореден път трябва да призовем и президента да свика КСНС".

Това заяви бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, цитиран от NOVA.

Според него Радев няма доверие в управляващите и затова не свиква Съвета по сигурността. "Премиерът да изиска от Разузнаването ясна картина за случващото се в Израел и региона, за да могат да бъдат възложени конкретни задачи - какви процеси да следят за развитието на определени сценарии. От своя страна ДАНС трябва да постави под контрол всички структури, които имат връзки с "Хамас" или "Хизбула". МВР пък следва да засили охраната на обектите, свързани с Израел, у нас. КСНС няма правомощия да набелязва мерки, но може да предложи решения", заяви той.

По думите му развитието на ситуацията в Израел ще генерира терористични заплахи не само за България.

"Тази ситуация крие множество рискове, включително от разширяване на конфликта и всички последици от него. Можем да очакваме рискове за националната ни сигурност, които не са непременно свързани с извършване на терористични дейности у нас.

Цените на петрола и енергийна криза са сред възможните ефекти. Така конфликтът може да стане глобален. Можем да очакваме отговор от Израел и така скорошно дипломатическо разрешаване на конфликта се превръща в химера", смята Йовчев. И допълни, че конкретни цели и измерими индикатори могат да помогнат за ефективността на Службите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари