Цвета Караянчева: Скоро избирателите ще дадат своята оценка

0
Каквито и слабости и грешки да сме допуснали, не допуснахме страната ни да се отклони от пътя на демократичните държави
Каквито и слабости и грешки да сме допуснали, не допуснахме страната ни да се отклони от пътя на демократичните държави Снимка: БГНЕС

Скоро избирателите ще дадат своята оценка. Каквито и слабости и грешки да сме допуснали, не допуснахме страната ни да се отклони от пътя на демократичните държави 

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в декларация. Поводът бе, че днес се навършават 142 години от откриването на Учредителното събрание в Търново през 1879 г.

В Учредителното събрание – дали по избор или според длъжността, влиза елитът на тогавашната българска нация. Според някои изследователи във Велико Търново се събират 231 народни представители, според други – 229, трети ги изброяват до 234.

Сред депутатите преобладават представителите на интелигенцията – учители, лекари, адвокати, публицисти. Две трети знаят френски език, а половината владеят и други езици. 63-ма от делегатите са взели участие в различни форми на революционните борби (революционни комитети, въоръжени чети и др.), а също и в Руско-турската война (1877 – 1878 г.) Повече от половината от народните представители към момента на учредяването на събранието заемат постове в администрацията на Временното руско управление.

За председател на Учредителното събрание единодушно е избран бившият Български екзарх и митрополит на Видин Антим I, а за подпредседатели – Петко Каравелов и Тодор Икономов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари