Ципрас и Ердоган тайно преговорят за обединяването на Кипър

0
Не е изключено тайните преговори да се водят с подкрепата на ЕС и САЩ
Не е изключено тайните преговори да се водят с подкрепата на ЕС и САЩ Снимка: архив

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и турският президент Реджеп Ердоган тайно водят преговори за обединяването на Кипър и за енергийни проекти, твърди гръцкият в. "Естия", цитиран от БНР. 

Атина нито потвърждава, нито отрича медийната публикация, според която премиерът Ципрас е предложил Турция да изтегли войските си от окупираната част на Кипър и така на практика приема предложението на Никозия за създаване на Кипърска федерация. Идеята е след изтеглянето на турската армия, в окупираната сега част да се настаняват войски на НАТО. В замяна Турция ще получи достъп до проучване за нефт и газ във водите на Източното Средиземноморие. Припокриват се претенциите на Никозия и Анкара върху юрисдикцията на тази част на Средиземно море, за която се предполага, че има богати запаси. Ердоган е на мнение, че находищата трябва да се експлоатират по равно от двете части на острова.

Според в. „Естия“ достъпът до находищата на нефт и газ може да принуди Ердоган да приеме предложението за обединение на острова.

Не е изключено тайните преговори между Ципрас и Ердоган да се водят с подкрепата на ЕС и САЩ.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари