ЦИК: Трябва удостоверяване на машините, за да има машинно гласуване в неделя

0
Решенията на ЦИК са правилни и законосъобразни, заяви Камелия Нейкова
Решенията на ЦИК са правилни и законосъобразни, заяви Камелия Нейкова

Решенията на ЦИК са правилни и законосъобразни, заяви Камелия Нейкова

Решенията на ЦИК са правилни и законосъобразни”. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова на брифинг в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Нейкова подчерта, че според ВАС компетентен орган за верификацията на машините за гласуване е министърът на електронното управление, а не на неговия заместник. “ЦИК е спазила закона. ЦИК е в кореспонденция с МЕУ, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация, изискали сме информация за действията, за да се изпълни изискването на закона, както и указанията посочени в мотивите на съдебното решение. Изискали сме методика за удостоверяване на съответствието. За да има машинно гласуване в неделя, трябва законна процедура по удостоверяването на машините

Нека спокойно всеки да си върши работата, за да може да се организират изборите на 5 ноември без излишно напрежение", призова Нейкова.

ЦИК прилага закона съобразно точния смисъл на разпоредбите на Изборния кодекс. Оттук нататък чакаме компетентните органи да изпълнят задълженията си, както изисква законът. Всичко зависи от това трите институции кога ще извършат всички действия, за да имаме законосъобразна законова процедура, така че да имаме законово извършено машинно гласуване. Това трябва да стане веднага, за да се организира вотът в неделя, каза Нейкова. Ще има доверено изграждане на изходния код. Това не означава нов софтуер, но означава нова процедура и нов хеш код, който ще се генерира в резултат на тази процедура, посочи Нейкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари