ЦИК: Песента за Райна Княгиня на турски не е нарушение!

0
Изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език по време на предизборна проява на ДПС в Исперих не е нарушение на правилата на предизборната кампания
Изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език по време на предизборна проява на ДПС в Исперих не е нарушение на правилата на предизборната кампания

Изпълнението на песента за Райна Княгиня на турски език по време на предизборна проява на ДПС в Исперих не е нарушение на правилата на предизборната кампания.

Това е становището на Централната избирателна комисия (ЦИК), публикувано на сайта й, във връзка със сигналите, постъпили от страна на ВМРО и СЕМ, пише VESTI.

"Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство", категорични са от ЦИК.

Според комисията обаче лидерът на ДПС Лютви Местан е нарушил забраната за водене на агитация на език, различен от българския, тъй като в речта си е преминал на турски,. За това нарушение ЦИК му е наложила парична глоба.

Турският текст на фона на възрожденския ритъм при откриването на предизборната кампания на ДПС предизвика бурно възмущение в социалните мрежи и в политическите среди.

Освен коментари, че това е "гавра с паметта и националното достойнство на един народ", имаше и опити от страна на фолклористи и етнографи да се защитят културните връзки на Балканите, довели до обяснима миграция на ритми.

Според проф. Мариана Георгиева пък песента била "плод на културната интимност".

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари