Цецка Цачева: Затворниците са преследвани едва 5 минути след бягството

0
Констатацията на комисията за избягалите затворници са тежки
Констатацията на комисията за избягалите затворници са тежки Снимка: БГНЕС

Изказвам съболезнования на близките на жертвите и пожелавам скорошно оздравяване на ранените при катастрофата на АМ "Тракия".

Правителството обяви 14 април за ден на траур. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването "Панорама" пред БНТ.

"Констатацията на комисията за избягалите затворници от Софийски затвор са тежки. Липса на мобилност, нарушаване на правилата. Има заключение, че 5 минути след бягането им се организира преследването им. Документът е подробен, има и препоръки в две посоки. В организационен план и за персонална отговорност, търсена по законов ред от 14 души. В доклада няма категорични данни, има предположения изказани от разпитаните затворници, които са общували с комисията", каза Цачева.

"Много е направено в последните години. Това което ние правим със средствата от бюджета няма как да скъси онзи хронически недостиг, който съществува в последните 30 години. Не бих казала, че системата е гнила. В тази професия работят хора, които си обичат работата. Не става въпрос само за финансова помощ, става въпрос и за организация. Има голяма липса на кадри - в момента има 245 свободни места в системата", добави правосъдният министър.

"Случаят с Желяз Андреев е неприятен. Бе поискано с червена бюлетина "Задържане под стража". Все още няма такова искане, 60 дневен е срока. В този договор между САЩ и България има разични възможности и хипотези. Вчера поискахме консултации за изясняване на ситуацията около този случай. Главният прокурор предложи да се задейства тази процедура на консултации. Убедена съм, че в контакт със САЩ ще установим фактите такива, каквито са. Българската държава не е без механизъм да защити българските граждани", каза Цачева.

По казуса с т.нар. Царски имоти, Цачева поясни, че няма категорично допускане на жалбите на Сакскубогтски като основателни, нито произнасяне относно собствеността. Когато се събере съответната информация по двата дела, Цачева ще запознае правителството със становищата на правителствените агенти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари