Цецка Цачева доказа, че българите нямат никакви изисквания към бъдещия президент

3
Доколко са образовани кандидат-президентите у нас?
Доколко са образовани кандидат-президентите у нас?

Едновременно с предизборните страсти и парламентарните и министерските разправии в медийното пространство свенливо се прокрадват и други теми, като тази за българското образование.

Защо точно сега се обръща внимание на този толкова отдавна наболял проблем, не е трудно да се отговори.

Началото беше съмнението доколко са образовани кандидат-президентите и предложението те да се явят на тест за интелигентност. Решиха се само двама, ако съм пропуснала някого, съжалявам. Единият от тях е Димитър Маринов, по-известен като Митьо Пищова. Той получи мечтания от много хора коефициент 90, който показва почти средно ниво на интелигентност, и веднага си призна, че е учил 23 години и има две дипломи за висше образование. Не две висши образования, а две дипломи! Какво ли е положението при останалите, атакуващи президентството? За малко от тях знаем, но за другите?

И ако от подготвеността на претендиращ за знаещ и можещ политик съдим по думите на Цецка Цачева, че Русия е столица, а Брюксел държава, означава, че българското общество няма никакви изисквания към бъдещия пети президент. Но същата Цецка Цачева по време на предизборния дебат с Румен Радев отговорно заяви, че ще работи за образована и просперираща нация.  Точно от каквото има нужда цялото ни общество и което трябва да се постигне в близко бъдеще, защото анализите на различни международни организации стигат до отчайващи за нас резултати.

Например в мониторинговия доклад на Европейската комисия за 2015 г. е записано, че България има най-висок процент от всички държави членки на ЕС на ученици с ниски постижения по четене, математика и природни науки.

В навечерието на 2014-2015 учебна година в системата на образованието се появи поредната стратегия за повишаване на грамотността на българските ученици, тъй като според международното изследване PISA 2012 39.4% от българските ученици на 15 г. са под критичното ниво на четене. От стратегията става ясно, че нивото на грамотността ще се повишава, без да се бърза, защото ще трябва да се чака изготвянето на различни анализи от МОН, които ще са готови през 2016-2017 г.

В мониторинговия доклад на ЕК пише още, че България в ЕС е с най-висок процент на лицата на възраст между 20 и 34 години с висше образование, които работят неща, неизискващи такава степен на образование. Със сигурност не малка част от тези млади хора имат не висше образование, а диплома за такова – факт, известен на всички. Знае се още, че училищата се борят за всеки ученик, ръководствата им си затварят очите за лошото поведение и трябва да се стигне до явно насилие, за да се вземат някакви мерки. Знае се също, че висшите училища у нас са изключително много и борбата за всеки студент е жестока. Както се казва, ако уличното куче реши да стане студент, и него ще приемат. Лесно се става студент и още по-лесно се завършва.

Българското образование е на дъното и единственото чудо в него са изключително високите постижения на българските ученици в международните олимпиади по различни предмети. Много малко знаем за тях и за техните учители. А трябва, те са наши деца и наши съграждани и най-малкото, което им дължим, е благодарността за стореното от тях и за убеждението, че, ако някой от тях реши да стане президент, ще прави разлика между войска и въоръжени сили.

Ц. Стайкова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари