Ценовските певци обраха златото на „Димитър Гайдаров“ в Казанлък

0

Певци и инструменталисти от Ценово се завърнаха с куп отличия от Първия национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“, който се проведе от 9 до 11 юни в Казанлък.

Организатори на проявата бяха НЧ „Възродена искра 2000“ в Града на розите и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Задължително условие в първото издание на фестивала беше изпълнителите да представят по една автентична песен, характерна за съответната етнографска област.

В продължение на три дни състави от цялата страна в оспорвана надпревара представяха своите умения и възможности. Журито под председателството на проф. Тодор Киров от АМТИИ в Пловдив присъди на Женската фолклорна група „Росна китка“ първо място и златен медал. Многобройната публика, стекла се пред сцената в парк „Розоцея“, остана очарована от музикалните напеви на изпълнителките от Ценово.

Със златен медал и първо място беше отличено изпълнението на Кирил Първанов. Той представи китка от популярни народни мелодии, изпълнена на различни инструменти. Участниците от мъжката фолклорна група „Мераклии“ се завърнаха със сребърен медал и второ място в окончателното класиране. Те са изпълнили песен, характерна единствено за общността на хърцоите.  От името на организаторите почетни грамоти бяха присъдени на ръководителите на двата състава от Ценово – Румяна Иванова и Цветан Георгиев.  

Самодейците от Ценово са отправили покани към всички участници в конкурса в Казанлък да представят своите песни и танци по време на Националния фолклорен фестивал „Ценово пее и танцува“, който по традиция ще се проведе на 21 е 22 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари