Цените на твърдото гориво рязко се повишават

5
Цените на дървата за огрев са в голям диапазон - от 90 до 250 лева
Цените на дървата за огрев са в голям диапазон - от 90 до 250 лева

Цените на дървата за огрев са в голям диапазон - от 90 до 250 лева

Цените на твърдото гориво рязко тръгнаха нагоре, на фона на проблемите с газа и цените на тока. Пелетите надхвърлиха 750 лева, въглищата - също, а дървата за огрев хем са скъпи, хем недостигат , въпреки заявките на горските предприятия, че планираният добив е повече от заявеното потребление, предава БНР.

Какво се случва на пазара и кои са причините за ценовия скок, който според експерти граничи със спекулата?

Цените на дървата за огрев са в голям диапазон - от 90 до 250 лева, показва нашата проверка. Освен това ги няма, поне не на традиционните места, от където населението чака да си ги закупи. Списъците са дълги, конфликтите-ежедневни.

В базите на Топливо - АД в цяла югозападна България има само 50 кубика дърва за огрев. Какво още разбираме от директора Иван Ризов:

“Много е трудно положението, защото горските стопанства също трябва да извършват услугата да снабдяват населението с дърва, просто не го правят или нямат. Ние може да се снабдяваме много трудно само от частни фирми, които добиват дърва. Цената вече достигна до 110-120 лева без ДДС, след което имаме нареждане и цепене и дървата наистина стават доста скъпи.“

Каква организация е направена в горските стопанства за снабдяване на населението съобщава Дамян Дамянов, директор на държавното предприятие:

230 хиляди кубически метра дърва за огрев са планирани за добив на територията на Югозападното държавно предприятие, което е с близо 40% повече от миналата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 15
    1
    colibri
    За цената на дървата за огрев трябва да се пита вицепремиера Нинова. Тя обещаваше ниски цени, които сега нямат нищо общо с действителноста. Предполагам, че м. август ще бъдат още по-високи, за съжаление.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари