Цените на горивата отново се покачват

0
Масовият бензин А-95 и обикновеният дизел приближават психологическата граница от 3 лева
Масовият бензин А-95 и обикновеният дизел приближават психологическата граница от 3 лева

Масовият бензин А-95 и обикновеният дизел приближават психологическата граница от 3 лева

През последните месеци цените на горивата у нас отново се покачват. След известен период на спад и застой, стойността на масовия бензин А-95 и обикновения дизел плавно се увеличава и приближава психологическата граница от 3 лева, съобщи БНР.

В България цените на горивата се влияят от международните, изключено е в борсова търговска среда да има спекула, коментира Людмил Иванов, управител на бензиностанции във Видин:

"В България цените на горивата са проекция на международните цени, съобразени със съответните данъци, акцизи, такси и т.н. С един траен показател, че в България ръстът на цените винаги изостава от световните. Това основно се дължи на производството, което има на територията на България, а не на внос или ако има внос, той е в по-малък процент от потреблението... Освен това има такива сезонни причини, голямо потребление има през лятото по време на земеделските мероприятия. Принципно освен земеделието, което потребява повече горива има и транспорт, който обслужва тази земеделска продукция. Това е на местно ниво. А вече борсовите цени се влияят основно от две причини. Едната е стремежа на група ОПЕК +, които целево намаляват производството и износа си на горива, за да задържат цените или да ги качат, ако са ниски според техните критерии. И другата причина е потреблението в международен аспект... Искрено се надявам цените да не минат 3 лв., защото колкото са по-високи цените, толкова при нас, търговците, е по-зле работата, нещата не са добре. Когато са по-ниски цени и ние сме по-доволни и можем да поемем тогава повече свеж въздух, по отношение и на ресурса, който използваме, като оборотни средства..."

Людмил Иванов допълни още, че цените на горивата у нас са по-ниски в сравнение с нашите съседи Сърбия, Румъния и Гърция. В Турция са подобни, а в Македония горивото е по-евтино заради по-ниските акцизи. Допълни, че регионът на Видин е с едни от най-ниските цени в България.

Видинчани казват, че поскъпването на горивата се отразява негативно на техните финанси. Споделят също, че на фона на доходите тези стойности са високи, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Аз не пътувам надалече и това малко гори, не е добре. Пак ми бърка в джоба, но не много, примерно като на децата ми. Преди 2 месеца беше 2, 48 лв. Сега - 2,92, онзи ден напълних... Как може да ни се отразява - бие в портмонето, как да не са високи... Цените са по-високи, за стандарта са много по-високи... Може ли в Европа да е 1,5 евро и да взимат 5000 евра заплата, а аз да взимам 500 евро и да са ми пак същите цените... Разбира се, че ще са скъпи при тези пенсии, разбира се, че забелязах поскъпването. Обаче като започнат да се покачват горивата, започва да се качва всичко и животът става непоносим..."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ьььььь
    ЧЕСТИТ ТИ ПРАЗНИК ПРОСТ ЕЛЕКТОРАТЕ, ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА СПИШ И НИЩО НЯМА ДА ЗАВИСИ ОТ ТЕБЕ !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари