Цената за глас на местните избори стигна 300 лева

0
Стоил Цицелков: България страда много повече от контролиран вот
Стоил Цицелков: България страда много повече от контролиран вот Снимка: Bulgaria ON AIR

Появяват се и нови оферти, като обещания за екскурзии в чужбина за след изборите

Хора ще продадат гласа си и за 50 лв., някои просто и под натиск. Други вярват, че няма за кого друг да гласуват, за да си запазят позицията предпочитат да гласуват за стабилността. 300 лв. обикновено струва за партията или за кандидата, който иска да си осигури билет. Практиката е между 30 и 50% от парите, дадени на глас, да отидат в човека, продаващ гласа си. Останалите остават по веригата. Това каза Стоил Цицелков от Обединението за честни избори пред Bulgaria ON AIR.

България страда много повече от контролиран вот, при който няма дори транзакция, подчерта Цицелков.

"Колкото е по-голямо нивото на местно самоуправление, особено там, където няма местен парламент - хората, които назначаваме, имат огромно влияние върху живота на хората", коментира той.

В "Денят ON AIR" Цицелков заяви, че практиките за купен вот не се променят, но се появяват и нови оферти, като обещания за екскурзии в чужбина за след изборите.

"Не секваме съществуващите, но стават все по-иновативни. От крайно бедните хора се възползват брокерите. Създават се и конфликти, чувал съм на местно ниво. Недалеч от София, на 50 км, в едно село имаше конфликт, защото на един му зачеркнали по-голяма сума, отколкото на комшията. Как да обясниш на един човек, който има сериозни затруднения в ежедневието си, да не си продаде гласа?", даде пример Цицелков.

Според него за тези хора единствената реална промяна, която масово виждат, са тези 50 лв.

"Говорим по-скоро за социален проблем, не толкова за криминален. Тези, които очакваме да решат проблема, са тези, които се възползват от нашата бедност. Не упреквам органите на реда, трябва да има акции, но са доста закъснели. Полицията знае къде са проблемите, при сега действащата нормативна уредба трудно се доказва купен вот", смята Цицелков.

Той допълни, че обществото също има роля за решаването на проблема. Цицелков е на мнение, че изборите ще бъдат сложни и ще бъдем свидетели на куриози.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Gfrew
    Ами като сте на ясно, спрете ги!!! Има хиляди служби на държавна хранилка,на които точно това им е работата!
  • 3
    2
    ...
    С тази инфлация на цъкления педераст на парламентарните ще струва 500.
  • 0
    1
    Ко! Нье!
    Тука само по 250 дадоха. 250 грама Нисофска ракия. Айииии наздраве за влюбените гълъбчета.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари