Цената на златото достига рекордни стойности

0
Намаляването на разходите по заемите обикновено тласка златото нагоре
Намаляването на разходите по заемите обикновено тласка златото нагоре

Намаляването на разходите по заемите обикновено тласка златото нагоре

Благородният метал се използва и като надеждно средство за съхранение на стойност в периоди на политическа и финансова несигурност

Цената на златото достигна рекордно високи стойности на фона на тревогата на инвеститорите от напрежението в Близкия изток и спекулациите, че лихвените проценти в САЩ ще бъдат намалени до лятото, съобщава The Guardian.

Инвеститорите се насочиха към актива като спот цената достигна рекордните 2 141,59 долара за тройунция, надминавайки предишния рекорд от 2 135 долара през декември, след което отново се понижи до около 2 128 долара.

Очаква се Федералният резерв на САЩ да намали лихвените проценти, които сега достигат 23-годишен връх, през юни. Намаляването на разходите по заемите обикновено тласка златото нагоре, тъй като то не предлага никаква лихва, предаде bTV.

Благородният метал се използва и като надеждно средство за съхранение на стойност в периоди на политическа и финансова несигурност. От началото на войната между Израел и "Хамас" цената му се е повишила с повече от 300 долара за тройунция, а някои анализатори смятат, че може да премине границата от 2300 долара.

Рикардо Еванджелиста, старши анализатор в ActivTrades, заяви:

"Притесненията относно глобалните икономически перспективи, геополитическото напрежение и променящите се очаквания за по-ранно намаляване на лихвените проценти подхраниха повишеното търсене на благородния метал, което доведе до възходящата му ценова траектория."

Патрик Фарел, главен инвестиционен директор в Charles Stanley, твърди, че цената на златото вероятно скоро ще достигне своя връх. Той каза: "В момента се наблюдава тенденция към намаляване на цените на горивата: "Годината беше мрачна за много суровини. Съчетанието на отслабващия икономически растеж, особено в Китай, плюс корекцията след известно постпандемично съвземане, доведе до спад в цените на енергията, индустриалните метали и суровините от "енергийния преход" като медта и никела.

"Златото, напротив, достигна нови върхове, тъй като геополитическото напрежение се увеличи. Възможно е тази ситуация да се промени."

Фарел заяви, че това напрежение вече е "включено" в текущата цена на златото и че възвръщаемостта от други инвестиции се увеличава, което означава, че златото ще поевтинее.

Натрупването на злато идва въпреки липсата на подкрепа от един от най-известните инвеститори в света. В речта си в Харвард през 1998 г. Уорън Бъфет заяви, че златото "се копае от земята в Африка или някъде другаде. След това го претопяваме, изкопаваме нова дупка, зариваме го отново и плащаме на хора, които да го пазят. То няма никаква полза. Всеки, който гледа от Марс, би се почесал по главата."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари