Цената на пшеницата продължава да расте

1
Напълно възможно е да достигне най-високите си нива за всички времена, смятат анализатори
Напълно възможно е да достигне най-високите си нива за всички времена, смятат анализатори

Напълно възможно е да достигне най-високите си нива за всички времена, смятат анализатори

Фючърсите на пшеницата отново се повишиха в понеделник (7 март). Това е продължаващ ръст към най-високи нива за всички времена и разпалва страхове за глобален стоков шок, тъй като инвазията на Русия в Украйна изключва решаващ източник на износ и заплашва бъдещото производство на зърно, пише MarketWatch, предава Economy.bg.

Меката червена зимна пшеница за доставка през май се повиши с 85 цента, разширената дневна цена, за да се затвори търговията на $12,94 за бушел (бел.ред.: мерна единица, равна на 8 галона или 36,4 литра, която се използва за жито, плодове, течности и др.), което е ръст в размер на 7%. Пшеницата се търгува с дневния си лимит за шест последователни сесии и миналата седмица се повиши с над 40%, в най-голямото поскъпване за седмица в историята.

Пшеницата е увеличила цената си с близо 68% до момента през 2022 г.

Русия и Украйна заедно представляват 25% от световния износ на пшеница, а само Украйна - 13% от износа на царевица, според анализатори от RBC Capital Markets.

Ценовите рекорди за всички времена за пшеница също са възможни. Рекордното затваряне за най-активно търгуван договор е поставено на 12 март 2008 г., а най-високото ниво в рамките на деня от $13,50 - на 27 февруари 2008 г., според данните на FactSet, които датират от 1984 г.

Фючърсите на царевица се повишиха с 3 цента до $7,5725 за бушел, или +0,4%, и са нараснали с 9,6% през март и 27,6% досега през 2022 г. Соята, която не е основна култура за Русия или Украйна, се повиши с 6 цента в понеделник, или +0,4%, до $16,665 за бушел, което е ръст от 1,8% за месеца и 24,4% досега през 2022 г.

Ръстът на фючърсите за пшеница и други зърнени култури идва успоредно с рекордни печалби миналата седмица за петрола и металите в резултат на инвазията на Русия в Украйна, което допринася за рекордно седмично увеличение за S&P GSCI, стоков индекс, съставен от 24 борсово търгувани фючърсни договора в пет сектора на физически стоки, който нарасна с около 18%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари