Цацаров отвори широк фронт на Борисов

0
Главният прокурор заплаши премиера и министрите му с обвинения за концесията на Пирин
Главният прокурор заплаши премиера и министрите му с обвинения за концесията на Пирин Снимка: БГНЕС / Архив

Министри от правителството и лично премиерът Бойко Борисов са заплашени от наказателна отговорност.

Това беше основното послание на главния прокурор Сотир Цацаров в интервюто, което даде на Слави Трифонов в четвъртък вечерта по bTV. „Ще има още обвинени висши политици“, декларира той още в началото.

В петък сутринта думите започнаха да се превръщат в дела. Пресцентърът на прокуратурата съобщи, че е образувано разследване срещу финансовия министър Владислав Горанов за престъпление по служба и търговия с влияние. Проверката обаче е прехвърлена на антикорупционната комисия, изми ръцете си Цацаров в потвърждение на мантрата, която повтори десетина пъти в „Шоуто на Слави“: Всички други са виновни за гигантската корупция в страната, но не и главният прокурор, пише Вестник СЕГА.  

„Когато корупцията е държавна политика, прокуратурата не може да я спре“, обяви той и обясни, че цитира любимия си предшественик Никола Филчев – брилянтен ум според него.

В интервюто Цацаров отвърна на удара на Борисов по темата с незаконната концесия на Пирин. Предишната вечер на въпрос защо държавата не е предприела нищо срещу концесионера на ски зоната на Банско "Юлен" Борисов обяви, че са предприети всички възможни действия. "Сигналите, които получих от "Зелените", съм ги пратил към прокуратурата",  каза премиерът и обясни, че главният прокурор може да отговори.

Ако кабинетът не измени и не допълни концесионния договор за Пирин, ще бъде търсена наказателна отговорност от лица от Министерския съвет и от Министерството на околната среда и горите, предупреди Цацаров в отговор. "Знаем кой е реалният собственик на "Юлен". Не мога по памет да кажа, но щом искате, ще го обявим", каза той. Само че в напоителното си съобщение в петък пресцентърът му пропусна да назове името. „Сега“ попита говорителя Румяна Арнаудова защо това се пропуска и кой е реалният собственик и очаква отговор.

По документи "Юлен" е офшорна собственост, а като краен номинален собственик се сочи социалнослабият кипърски гражданин Георгиус Георгиу. През март премиерът Бойко Борисов каза, че всеки е наясно, че "Юлен" е на Цеко Минев или поне на свързани с него хора. От ПИБ веднага реагираха на думите на Борисов, като отрекоха връзки на Минев с фирмата концесионер на ски зоната в Банско.

В петъка след участието на главния прокурор екоминистърът Нено Димов съобщи на пресконференция, че идната седмица Министерският съвет ще разгледа договора за ски зона Банско. Министрите ще обсъдят увеличение на концесионната такса, както и прецизиране на договора с фирмата, която стопанисва ски зоната, „Юлен”.  Решението на кабинета ще даде възможност на екоминистъра да започне разговори с концесионера, обясни Димов. Той се оправда, че проблемите с концесията са заложени още през 2001 г. и ще отнеме много време, докато се изчисти въпросът с разминаването в територията на ски зоната.

В случая екоминистърът проявява политическа амнезия, тъй като той беше зам.-министър по времето, когато Евдокия Манева подготви скандалната концесия и когато говори за заложения безпорядък, би следвало да има предвид и себе си. Цялата сценка с нарушенията в Банско беше разтълкувана от коалицията "За да остане природа в България" като подготовка за незаконно разширяване на концесията. Опити за това Димов и колегите му от "Обединени Патриоти" правят от миналата година, но природозащитниците парираха решението на кабинета с протести. Вероятно същото решение ще бъде наложено сега благодарение на Цацаров - увеличаване на концесионната зона срещу увеличение на таксата и амнистия за безвъзмездното ползване на по-голяма площ.

Въпреки че се разсея за действителния собственик на "Юлен", Цацаров не пропусна да постави Борисов на топа на устата. Той обяви по дати какви писма е пращал на премиера тази година с настояване незабавно да измени концесионния договор за Банско в съответствие със закона „включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение“. Това стана на 12 юни т.г. От писмото се разбира, че правителството си затваря очите за парите, които фирмата дължи, и за площта, която ползва. Днес Цацаров е изпратил ново писмо на Борисов, в което иска информация какво е предприел. Самата прокуратура обаче прогледна с няколко години закъснение за тези нарушения, доказани в правителствен доклад на първия кабинет "Борисов" през 2011 г.

Под огъня попадна и министърът на правосъдието Цецка Цачева. Поводът беше въпрос за нечовешкото отношение към арестуваната за корупция кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. За прангите на краката, с които тя беше извеждана на медицински прегледи, главният прокурор каза: "Белезниците на краката не се поставят от прокурори, а от служителите на Министерството на правосъдието. Каквото съм имал, съм го казал на министъра – че е напълно излишна мярка, и напълно излишна демонстрация".

Цацаров избяга от факта, че прокуратурата е тази, която настоява за ареста на Иванчева и Биляна Петрова, и се оправда със съда. На въпрос защо обвиняемите от "Джи Пи Груп" са на свобода за в пъти по-големи суми, главният прокурор даде абсурдния отговор, че те не били разследвани за подкуп, а за пране на пари - сякаш това престъпление е по-леко. 

Прокуратурата е повдигнала обвинение на двама от тримата основатели на „Джи Пи Груп” – Георги Василев и Владимир Лозанов. Официалната информация идва ден след гостуването на главния прокурор Сотир Цацаров в предаването „Шоуто на Слави”. Тогава той обясни, че това досъдебно производство ще прерасне и в други разследвания и ще има още обвинени.

Преди малко повече от седмица стана ясно, че има повдигнати обвинения на лица, свързани с фирмата, след сигналите за злоупотреби с евросредства, но имена не се съобщаваха.

В отговор на въпросите на зрители Цацаров успя да отрече, че е личният прокурор на Бойко Борисов и представи репликата на бившия градски прокурор Николай Кокинов с Борисов по негов адрес: "Ти си го избра", като реплика на разочарован човек. В подслушания разговор няма престъпление, заяви Цацаров, но не последва въпрос какво според него е търговията с влияние. Интервюираният обаче очевидно се изнерви от темата, защото изпадна в противоречие – първо обясни, че това не било по негово време, после явно осъзнал, че не е така, заяви, че не били намерени доказателства за престъпление.

Главният прокурор се дистанцира от всичко, от което можа. Отрече Делян Пеевски да му е по 100 хил. евро всеки месец, както твърди бившият банкер Цветан Василев. "Ако наистина е давал на някого по 100 хил. евро на месец за главния прокурор, нито евро от тях не е стигнало до мен", каза обвинител № 1. Той извъртя отговора на въпроса разследва ли се Пеевски за КТБ с обяснения, че имало много други дела и спомена имената на Николай Бареков и Соня Колтуклиева. Гл.прокурор каза няколко пъти, че не се страхува от закона "Магнитски" и го определи като "поредния пропаганден балон". Мажоритарният собственик на изпадналата в несъстоятелност КТБ Цветан Василев кандидатства за закрила в САЩ по закона "Магнитски" в началото на август миналата година. Документите му бяха внесени от американския лобист Джоузеф Огъстин.

Цацаров призна гигантската корупция в цялата държава и по-специално във Варна. Той беше попитан защо прокуратурата там не действа, след като градът се задушава от групировката ТИМ и всички обществени поръчки се печелят от една и съща фирма.

"Не мога да оспоря фактите, които са посочени в този въпрос. Варненската окръжна прокуратура от много време не е имала каквото и да е силно дело за корупция. Колегите, които я ръководят, ако ме слушат, отговора на техните съграждани го дължат самите те", отговори главният прокурор и обяви: „За ставащото във Варна не ме карайте да отговарям!“

Изявлението е абсурдно, защото в прокуратурата действа строга йерархия и подчинените прокурори не могат да кихнат без санкцията на шефа си. Същото важи и за пряко подчинените му варненски прокурори и ако те бездействат, Цацаров има огромни възможности да ги накара да работят, както и да ги предложи за наказание или да ги разследва.

На въпрос защо няма осъдителни присъди по знаковите дела, главният прокурор се оправда със съда и заяви, че обяснението, че не се внасят качествени обвинителни актове, е твърде повърхностно.

На въпрос какво става с разследването за драстично завишената цена на оградата по границата с Турция, за която има доклад на ДАНС, и защо още няма обвинение срещу Валери Симеонов Цацаров се оправда, че тече дълга и тежка експертиза и ако се докажат констатациите на ДАНС, ще има обвиняеми министри и областни управители. Сигналът по този казус беше подаден от Елена Йончева.

Въпреки заявената воля да разследва финансовия министър Горанов, Цацаров оневини подчинената му Национална агенция за приходите за милиардите несъбран ДДС. „Раздуването на това е пропаганден ход на определени медии“, обяви главният прокурор. Виновен за гигантските данъчни загуби се оказа парламентът, който не бил написал подходящи закони. Пак на него Цацаров прехвърли отговорността и за престъпленията в здравеопазването – източване на държавни болници от частни клиники и измами с фиктивно прилагане на скъпи лекарства на тежко болни хора.

Без да бъде попитан, Цацаров сам си зададе въпроса „Кой?“ и си отговори: „Всички“, като смисълът беше, че не той носи отговорност, а всички в управлението са виновни.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари