Църквата почита днес Свети апостол Матей

0
Имен ден празнуват всички, които носят името Матей
Имен ден празнуват всички, които носят името Матей Снимка: iStock

Имен ден празнуват всички, които носят името Матей

На 16-ти ноември Православната църква отдава почит към св. апостол и евангелист Матей, един от Дванадесетте апостоли. Имен ден празнуват всички, които носят името му.

Матей е роден в град Капернаум - Галилея, където е работил като събирач на данъци. Според Евангелието от Матей, на брега на Тивериадското езеро, където се събирали данъците, Исус Христос се спрял и призовал Матей да върви след него. Матей го последвал, като станал един от неговите дванадесет ученици. Осем години след Възнесението, по молба на йерусалимските християни, Матей написал своето евангелие, в което разказва за живота и делото на Иисус Христос, разказва Дарик радио.

Светият евангелист Матей бил брат на свети апостол Яков Алфеев. Матей проповядвал Христовото учение като пътувал из много далечни страни: Индия, Персия, Мидия, Партия.

Легендата разказва, че той отишъл при един див народ с лоши обичаи.

Там му се явил Бог, който му дал жезъл, заповядвайки му да го забие в земята. Господ му обещал, че този жезъл ще роди плодове, а от корена му ще потече чуден извор.

Матей събрал всички жители и посадил жезъла. Пред очите на всички жезълът цъфнал и се покрил с чудни плодове. От корена му потекъл бистър извор. Всички се затичали към дървото и пили вода от извора и по внушение на апостола, приемали тук св. Кръщение, след което излизали от водата духовно обновени.

Св. евангелист Матей завършил живота си мъченически. Неговите страдания и смърт били ознаменувани с много чудеса.

Обикновено на иконите със св. Матей, изобразяват до него като тайнствен символ на евангелиста, ангелоподобен човек, изразявайки с това кротостта на неговия дух и чистотата на учението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари