Трябва да се отрежат 2-3 глави

0
Директорът на болница „Св. Екатерина” коментира, че смисълът на реформата е където и да е в България пациентите, да са равнопоставени
Директорът на болница „Св. Екатерина” коментира, че смисълът на реформата е където и да е в България пациентите, да са равнопоставени Видео: Нова телевизия

Плаща се на линейка или на специалист от извънболничната помощ да приведе пациент в определено лечебно заведение.

Това коментира директорът на УНСБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев пред Нова телевизия.

Той съобщи, че е сигнализирал, където трябва и добави, че по този начин се осъществява търговия с пациенти.

"Плаща се на линейката 100 лева, за да отиде в определено лечебно заведение или се плаща на специалист от извън болничната помощ, за да приведе пациента в определено лечебно заведение, или се плаща на еди-каква си лаборатория, за да приведе пациента, към еди-кое си лечебно заведение. Тук има абсолютно фрапантна неравнопоставеност между собственостите, а по Конституция, държавна, частна и общинска трябва да са равнопоставени", категоричен е проф. Начев.

"Това може да се регулира като "се отрежат две-три глави", смята проф. Начев. Той призова да се питат представители на Прокуратурата.

Директорът на болница „Св. Екатерина” коментира, че смисълът на реформата е където и да е в България пациентите, да са равнопоставени и да няма втора ръка пациенти.

Проф. Начев е учуден още, че представителите на Българският лекарски съюз са се обявили против въвеждането на Национална здравна карта. По думите му те са се изказали много ласкаво за нея по време на Висшия лекарски съвет.

"Учудвам се, защо сега са против Националната здравна карта, която е много закъсняла. От 13-14 години говорим за нея. За да стане една реформа, трябва да има политически консенсус, който е на базата на обществен консенсус. Всички сме недоволни гилдията и пациенти", допълни още Генчо Начев.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари