Трудова борса събира фирми и безработни в Русе

0
Трудова борса организира Бюрото по труда в Русе на 12 април
Трудова борса организира Бюрото по труда в Русе на 12 април

Трудова борса организира Бюрото по труда в Русе на 12 април.

Тя ще е във Военния клуб, от 10.00 ч. На нея са поканени работодатели и безработни, съобщи ТОП НОВИНИ .

Досега 18 фирми са потвърдили участие, но има интерес и от други, така че е възможно броят им да нарасне.

Те са от всички сфери на местната икономика. Имало е интерес от дружества от туристическия бранш от други региони, например от черноморието.

Информацията беше дадена днес от директора на Бюрото по труда Румен Януаров на нарочан пресконференция.

По време на нея той изнесе и информация за схемата „Обучение и заетост“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. На 25 март по нея започна прием на документи от фирмите, които имат право да кандидатстват.

Този път са изключени общините, право имат само търговските дружества с общинско участие и от всички такива в региона се е включил само Центърът за психично здраве.

Освен него, още над 50 работодатели са подали документи, с които са заявили 604 работни места. Днес обаче е преустановен приемът на документи, който трябваше да продължи до 1 април, тъй като вече е надвишен заявеният финансов ресурс.

По тази програма се предлага субсидирана заетост за 1 година. Целевата група е от безработни над 55 г., такива с основно и по-ниско образование или продължително безработни. Те ще получават минималния осигурителен доход за длъжостта, която ще заемат, а не просто минимална заплата.

Документите на работодателите пък ще бъдат разглеждани по поредност на заявките. Резултатите ще излязат до няколко дни на сайта на Агенцията по заетостта.

Предстои втори етап на другата схема – обучение и заетост на младите хора.

Проект „Нов шанс“ на Държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“ отново дава възможност за преквалификация. Този път местата са за 14 души за 2016 г. От 1 януари досега са изпратени да учат 12 човека, които се подготвят за готвач; заварчик; оперативен счетоводител; техник по автотранспортна техника; има курс за маникюр, педикюр, ноктопластика; също така за фризьор; за работник в произодство на кулинарни изделия.

По време на срещата с медиите беше изнесена информация и за хората с трудов договор за по 1 ден. Стана ясно, че все по-малко от тях идват да декларирарт еднодневните си договори. Тази година е имало само един такъв случай и той е от настоящия месец. Задължението е на работниците, а не за работодателите. Над 300 от последните вече са закупили такива договори, с оглед идващия активен сезон в селското стопанство.

Безработните, които работят за броени дни, не губят правата си по Закона за насърчаване на заетостта, ако общият брой дни в годината, през които са на новия тип договори, не надвишава общо 90. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари