Триажът, който трябва да отделя пациентите в Шумен, не работи

1
В продължение на час Севдалина Герджикова стояла пред пункта, за преглед на 13 годишната си дъщеря
В продължение на час Севдалина Герджикова стояла пред пункта, за преглед на 13 годишната си дъщеря Снимка: shumenonline.bg

Мобилният пункт пред болницата в Шумен – така нареченият триаж, където трябваше да се преглеждат хора със съмнения за коронавирус, не работи

Това сигнализира в редакцията на shumenonline.bg шуменка, която в съботния ден чакаше някой да отвори вратата на пункта. 

В продължение на час Севдалина Герджикова стояла пред пункта, за преглед на 13 годишната си дъщеря. От седмица детето си стояло в къщи, тъй като е на обучение от разстояния, а симптомите се появили изведнъж. От кабинета за неотложна помощ, който замества личните лекари през почивните дни, отказали да прегледат детето.

„Вътре няма никой, заключено е. От неотложна помощ отказаха да ни прегледат, защото трябвало да я прегледа детски лекар. За да отидем в Детско отделение трябва да минем през Спешното, да имаме тест и лист. Вътре е пълно с хора, които чакат и не се знае от какво са болни. За да не рискувам оставих детето да чака в колата“, обясни Севдалина, която в съботния ден отчаяно търсеше лекар за детето си.

Освен Севдалина пред пункта чакали още около 6 души, които обаче се отказали и си тръгнали. Наша репортерска проверка установи, че в мобилния пункт няма никой, в Спешното отделение се вие опашка от чакащи със съмнение за ковид, а други изчакват реда си в линейките.

От кабинета за неотложна помощ ни обясниха, че при тях не се извършват преглед на лица, които са под 18 години. Процедурата за децата минавала през Спешно отделение, откъдето биват насочвани към Детското отделение.

Дежурната лекарка в кабинета поясни, че ковид ситуацията наложила промяна в реда за преглед, а при тях се преглеждали само лица над 18 години, които не са със съмнение за ковид.

„Притесни сме, колегите не достигат – болни са. Ако трижът работеше тези пациенти щяха да се отделят. От сутринта при нас минаха още двама съмнителни. В един момент може и да излезем виновни“, обясниха от неотложна помощ.

В крайна сметка 13-годишното дете беше прегледано. Според лекарите на този етап нямало съмнение за ковид, тъй като ученичката отговаряла само на три от посочените 5 симптома.

Припомняме, че със свое писмо министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов уведоми всички държавни лечебни заведения, че в срок до 6-ти ноември трябва да поставят мобилни съоръжения. В тях трябва да има медицински екип, който да преглежда и консултира гражданите, а при съмнения за COVID-19 да се прави безплатен антигенен тестове. Ако резултатът от него е положителен, пациентът трябва да бъде насочен към личния лекар за издаване на направление за PCR тест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари