Три бели лъвчета се родиха във Венецуела

1
Лъвчетата са били отделени от майка им, за да се подобрят шансовете им за оцеляване
Лъвчетата са били отделени от майка им, за да се подобрят шансовете им за оцеляване

Лъвчетата са били отделени от майка им, за да се подобрят шансовете им за оцеляване

Три бели лъвчета - рядка разновидност на лъва, са се родили тази седмица в зоопарк във Венецуела, предаде АФП.

Това е първата поява в страната на екземпляри от вид, чиято популация наброява около десетина индивида в естествена среда в страната им на произход - Южна Африка.

Малките са родени между 27 и 28 ноември от двойка бели лъвове, пристигнали във Венецуела през май 2022 г. от зоологическа градина в Чешката република като част от програма за размножаване.

"Това са първите бели лъвове, родени във Венецуела. Имаме три лъвчета, две мъжки и едно женско", каза на пресконференция Антони де Бенедиктис, директор на зоологическата градина "Лас Делисиас" в Маракай, предава БТА.

Лъвчетата са били отделени от майка им, за да се подобрят шансовете им за оцеляване.

Произхождащ от Трансваалския лъв (Panthera leo Krugeri), белият лъв не е нито албинос, нито вид или подвид. Характерната му особеност - белият цвят, се дължи на рецесивен ген.

Бели лъвове са наблюдавани за първи път през 20-те години на миналия век в парка Крюгер в Южна Африка. По данни на Глобалния тръст за защита на тези животни по света има стотици бели лъвове в плен, но в ендемичното им местообитание броят им е по-малко от 13.

Според организацията белите лъвове не са включени в списъка на застрашените видове, тъй като не са научно класифицирани като различни от Panthera leo - "уязвим" вид според Международния съюз за защита на природата.

Трите лъвчета се нуждаят от постоянно внимание. Бебетата трябва да бъдат хранени 24 часа в денонощието с обогатено мляко.

"Посветили сме се изцяло на грижите за тях", казва Леонел Овале Молейро, който оглавява екип от трима ветеринарни лекари и седем гледачи, отговарящи за тяхното благоденствие.

С раждането на трите бебета белите лъвове във Венецуела стават общо шест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари