Тревожна статистика: Под 2% от родителите в България четат редовно на децата си

0
Липсата на езикова култура се оказва сред основните проблеми за развитие на децата, разказват специалисти
Липсата на езикова култура се оказва сред основните проблеми за развитие на децата, разказват специалисти Видео: NOVA

Светът отбелязва Деня на любителите на книгата

Светът отбелязва Деня на любителите на книгата. На този фон една тревожна статистика - под един процент и половина от родителите в България четат редовно на децата си. А 70 на сто от тях избират детските книги само по илюстрациите. Това показва последното проучване на Фондация "Детски книги". Това е и причината от неправителствената организация да започнат кампания за насърчаване на четенето, информира NOVA.

Инициативата помага на възрастните да намерят точните книги за своето дете. С помощта на експерти родителите ще могат да изберат най-подходящото заглавие.

"Нейната цел е да помогне именно на родителите на деца до 13-годишна възраст да избират точните книги - книги, които са проверени през нашия опит, моят и на колегите ми, които работят и всъщност дават възможност на децата да трупат знания, да извличат информация, да вземат решения и същевременно да развиват своята емоционална интелигентност", заяви Валентина Стоева - председател на фондация „Детски книги“.

А липсата на езикова култура се оказва сред основните проблеми за развитие на децата, разказват специалисти.

"Тук идва и основната цел на кампанията. Четенето въздейства много положително на способността да се справяме с житейските ежедневни ситуации и генерално на развитието на всяко едно дете", обясни Ния Арсениева - изпълнителен директор на верига книжарници.

"Примерът, който даваме, всъщност е най-важното нещо, по този начин и децата ще четат все по-често. Ако ние четем качествена литература и децата ни виждат с книжка в ръка, и те ще четат", заяви Петя Попова - родител.

А част от приходите от продадените книжа ще отидат за благотворителна цел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари