Третата КОВИД вълна през погледа на две медицински сестри

1
Последното нещо, което пациентът вижда преди интубация и в изкуствена кома, е нещо, което даже не вижда - едни очи
Последното нещо, което пациентът вижда преди интубация и в изкуствена кома, е нещо, което даже не вижда - едни очи Видео: bTV

„Последното нещо, което пациентът вижда преди интубация и в изкуствена кома, е нещо, което даже не вижда - едни очи и това му остава", разкриват медицинските сестри

3875 – толкова медицински сестри са се заразили с COVID-19 от избухването на пандемията у нас досега. Това не е просто статистика. Зад тези данни са хората, които се грижат за най-тежките пациенти. bTV ни среща с  2 медицински сестри от „Пирогов“, приятелки в живота, които посрещат и трите вълни на заразата. Остават здрави и не се отказват да работят, въпреки натрупаната умора.

Поредна вечер те са на смяна при най-тежките пациенти. Повече от 20 години двете медицински сестри работят заедно.

„Умората е 10-кратно повече, много се е натрупала, успяваме с каквото можем, но нека и хората да ни помогнат. В един момент да си представят, че са на наше място, да видят физическата, психическата умора, защото понякога преживяванията не са добри по време на дежурството, свикнаха просто, че ни има, на хората им омръзна, на нас няма право да ни омръзва“, сподели Теди Симеонова.

Ради и Теди са анестезиологични сестри в най-голяма спешна болница в България. В COVID реанимацията има един лекар по време на това нощно дежурство.

Всички 14 пациенти, за които се грижат, са в изкуствена кома.

Последното нещо, което пациентът вижда преди интубация и в изкуствена кома, е нещо, което даже не вижда - едни очи и това му остава, случва се така, че последното, което вижда, са очите ми“, разказа Теди.

„Ние работим с тяхната болка, с тяхното страдание, няма как да се научиш, трябва да го носиш в себе си, трябва да разбираш и да обичаш пациента си“, казва Ради.

През март 2020 г. те са първите доброволци в изолатора. Остават откъснати от света повече от 14 денонощия.

„Оценяваш всичко, животът го виждаш по друг начин, оценяваш какво имаш“, сподели Теди.

Te посрещат и първата, и втората и третата вълна от заразени хора. На въпроса след тези три вълни дали повече се усмихват, или повече плачат, Теди казва:

„Не, животът е прекрасен, трябва да го обичаме и пазим, да го ценим и да се радваме на него“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари