„Тренд“: Разликата между ДПС и "Има такъв народ" е в рамките на статистическата грешка

0
Димитър Ганев коментира изследването на "Тренд", според което партията на Слави Трифонов е трета политическа сила
Димитър Ганев коментира изследването на "Тренд", според което партията на Слави Трифонов е трета политическа сила Видео: bTV

Димитър Ганев коментира изследването на "Тренд", според което партията на Слави Трифонов е трета политическа сила

5+1 партии в следващото Народно събрание. Това показва ново проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“.

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с малко над 2% преднина пред основния си опонент БСП. Освен ГЕРБ и БСП, друг сигурен участник в следващия парламент е партията на Слави Трифонов, която е на трета позиция. След нея е ДПС и Демократична България. ВМРО запазва шансове да влезе в следващото Народно събрание.

Снимка: btvnovinite.bg

„Разликата между ДПС и „Има такъв народ“ е 0,4%, което е в рамките на статистическата грешка. Аз не бих бил категоричен дали, ако изборите бяха днес, партията на Слави Трифонов ще бъде трета политическа сила“, коментира социологът Димитър Ганев.

Тези, които биха гласували за „Има такъв народ“, традиционно не са много активни на избори. Те са на възраст между 18 и 39 г. и са в по-малките населени места, уточни социологът.

Доверието в институциите

При оценката за работата на президента се отчита лека ерозия. Лек спад има и при парламента, докато доверието в кабинета остава почти непроменено.

Отчита се покачване на доверието в прокуратурата спрямо ноември. Сред причините - нов главен прокурор и акциите на обвинението от началото на годината.

„Не се отчитат някакви сериозни промени в доверието към правителството. При парламента има малък спад, но не може да се интерпретира спрямо някои събития“, каза Димитър Ганев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато става въпрос за президентската институция, там отчитаме 5% спад на доверието. Трябва да имаме предвид, че вероятно се дължи на скандалите през последните няколко седмици“, коментира социологът.

Снимка: btvnovinite.bg

Народното събрание традиционно е институцията с най-ниска оценка за нейната работа – около 20%.

Снимка: btvnovinite.bg

„Парламентът по принцип се възприема от българите като някакъв тип еманация на целия политически елит“, допълни Ганев.

„Наблюдава се ръст на положителната оценка за работата на прокуратурата и в спад на отрицателната. Това е нормално поради факта, че има нов човек на поста, който е и доста активен от началото на годината. Това се отразява и на нагласата на българите“, обясни социологът.

В челната тройка са Томислав Дончев (30%), Красен Кралев (27%), Екатерина Захариева. Последни са Деница Сачева (12%), Данаил Кирилов (12%) и Марияна Николова.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“ и е посветено на нагласите на българите спрямо основните партии и институции. Проучването е реализирано в периода 3-10 февруари чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1007 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари